Ovisnost o internetu – Isključite se barem na jedan dan!

Svake  godine od 15. studenog do 15. prosinca Hrvatski zavod za javno zdravstvo obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti. U tom vremenu stručnjaci putem javnozdravstvenih aktivnosti nastoje potaknuti širu zajednicu na razmišljanje o bolestima ovisnosti s ciljem prevencije i aktivne borbe protiv bolesti ovisnosti. Bolesti ovisnosti su javno zdravstveni problem koji se uspješno rješava jedino uz djelovanje čitave društvene zajednice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEOvisnost o internetu uzrokuje teškoće u svakodnevnom životu

Ove godine pažnja se želi usmjeriti na opasnosti novih tehnologija i opasnost ovisnosti o internetu. Ovisnost o internetu je prekomjerno korištenje interneta računalom, mobitelom, tabletom i sličnim uređajima. Ovisnost o internetu uzrokuje teškoće u svakodnevnom životu i narušava mentalno i tjelesno zdravlje kao i socijalne odnose.

Prema rezultatima ESPAD istraživanja 2015.  kojeg provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Hrvatskoj 30,8% adolescenata dobi 16 godina je izjavilo da tipičnim radnim danom provede na internetu 4 i više sati. Ovisnost o internetu određuju pokazatelji poput gubitka kontrole duljine korištenja interneta i korištenje interneta dulje od željenog i planiranog. O ovisnosti o internetu govori se ako se na internetu provodi više od 3 sata slobodnog vremena, ili vremena koje nije vezano za učenje.

Glavna poruka ovogodišnjeg mjeseca borbe protiv ovisnosti: „ODREDITE JEDAN OBITELJSKI e – NEOVISAN DAN! POVREMENO SE „ISKLJUČITE“. BUDITE e- NEOVISNI!  ISKORISTITE DOBIVENO VRIJEME DRUGAČIJE !” Živite zdravo i mislite na svoje zdravlje !

Izvor: HZJZ; Foto: iluistracija

Pročitajte još