Otvoren austrijski turistički sajam Ferien – Messe na kojem je Hrvatska zemlja partner

U Beču je jučer otvoren turistički sajam Ferien – Messe, najveći međunarodni turistički sajam za poslovnu i široku publiku u Austriji na kojem je ovogodišnja zemlja partner Hrvatska. Sajam će biti otvoren do 19. ožujka, očekuje se oko 160 tisuća posjetitelja, a uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog izlagača svoju će ponudu predstaviti 21 hrvatski suizlagač među kojima su hotelijeri, agencije, prijevoznici, ali i turističke zajednice.

„S pregovorima za nastup Hrvatske kao zemlje partner na sajmu Ferien – Messe u Beču započeli smo još 2019. godine te nas iznimno raduje što se ovo partnerstvo ostvarilo u prvoj godini nakon korona pandemije, kada se brojni sajmovi diljem Europe i svijeta opet održavaju uživo i bez ikakvih ograničenja. Ovaj nastup i predstavljanje Hrvatske kao zemlje partnera dolazi u pravom trenutku jer je interes za putovanjima u Austriji na vrlo visokoj razini, a naša se zemlja nalazi među omiljenim inozemnim destinacijama Austrijanaca. Navedeno potvrđuje i odličan odaziv hrvatskih suizlagača koji će ovom prilikom predstaviti svoju ponudu brojnim poslovnim partnerima, kao i općoj publici koja će u narednim danima posjetiti sajam u Beču.“ – poručio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, naglasivši kako je Hrvatska ulaskom u Schengen Austrijancima postala još bliža i atraktivnija destinacija, posebice za kraća vikend putovanja koja od uskršnjih blagdana očekujemo u većem broju.

Hrvatska je na austrijskom tržištu u top tri najomiljenije turističke destinacije

Ceremoniji otvorenja sajma, uz direktora Staničića, prisustvovali su i Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta RH, Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Austriji, Michael Duscher, poslovođa Turističke zajednice Nizinske Austrije, Phillies Ramberger, predsjednica Austrijske udruge za turizam i Martin Winkler, predsjednik turističkog koncerna „Austrijski turistički ured“, dok su sajam otvorili Robert Seeber, predsjednik Sekcije za turizam i slobodno vrijeme pri Austrijskoj gospodarskoj komori te Susanne Kraus-Winkler, državna tajnica za turizam Austrije.

„Veliko nam je zadovoljstvo što je nakon Münchena Hrvatska zemlja partner i na najvećem sajmu u Austriji – Ferien – Messe. Iako je Hrvatska na ovom tržištu u top tri najomiljenije turističke destinacije, cilj nam je trenutnu poziciju nadograditi i to posebice u kontekstu kraćih putovanja Austrijanaca tijekom cijele godine, čemu u prilog svakako ide činjenica da je Hrvatska sada članica eurozone i schengenskog prostora. U Beču Hrvatsku predstavljamo i kao destinaciju kvalitetne smještajne ponude i sadržaja, idealnu za obiteljska putovanja, kakva Austrijanci i najviše preferiraju, kao i za aktivni odmor i kraća putovanja izvan ljetne sezone. U tim segmentima imamo uistinu puno toga za ponuditi što pokazuju i podaci o nastavku investicija u održivi rast i poslovanje, koji su jasni signali oporavka od krize. Svi ti izvrsni rezultati nisu se dogodili slučajno, već uz jasnu podršku Vlade RH koja je u do sada nikada izazovnijim vremenima za turizam, čvrsto stala uz turistički sektor te kontinuirano vodila politiku otvorenog dijaloga i pomoći.“ – istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te dodala kako je na sastanku s austrijskom državnom tajnicom za turizam Susanne Kraus Winkler razgovarala o svim strateškim aktivnostima koje poduzimamo, kao i austrijskim iskustvima u održivom turizmu.

Program otvorenja sajma obogaćen je atraktivnim nastupom Ansambla LADO

„Sretna sam što je Hrvatska partner sajma, posebno zato što je Austrija jedna od top destinacija za hrvatske goste. Austrija je vrlo popularna u zimi i u ljetnim sezonama. Prošlog ljeta dočekali smo 63% više gostiju iz Hrvatske nego u 2019. godini. Hrvatska je među top destinacijama za Austrijance. Nedavno objavljeno istraživanje Austrijskog državnog turističkog ureda tvrdi da 22% austrijskih turista želi posjetiti Hrvatsku u proljeće i ljeto 2023. Ovaj sajam s brojnim posjetiteljima jasno pokazuje kako je želja za putovanjima neslomljiva.” – izjavila je državna tajnica za turizam u Austriji, Susanne Kraus – Winkler.

Program otvorenja sajma obogaćen je atraktivnim nastupom Ansambla LADO, posebno su se predstavili i članovi Udruge rapskih samostreličara, dok je Stanislav Briškoski kroz cooking show predstavio istarske delicije s naglaskom na pljukance, šparoge, tartufe i kozice.

Tijekom prvog dana sajma za austrijske je medije organizirana i konferencija gdje se predstavnicima medija obratila ministrica Brnjac, dok je direktor Staničić predstavio rezultate hrvatskog turizma, očekivanja od ove turističke godine, ali i brojne druge novosti, investicije i dobre primjere održivih projekata iz hrvatskog turizma. Konferenciji za medije prisustvovao je i Daniel Glunčić, Veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji.

Cjelokupni će program biti obogaćen brojnim nastupima, prezentacijama i degustacijama

Hrvatska delegacija će tijekom sajma sastati s najvažnijim austrijskim partnerima poput Aaretal Reisen, koji charter linijama povezuje Austriju i Švicarsku s otokom Bračom, dok autobusnim linijama povezuju Austriju s Istrom, Kvarnerom i Dalmacijom, a sastanak će biti održan i sa predstavnicima High Life Reisena koji charter linijama povezuje Austriju, Švicarsku i Lihtenštajn s Pulom i Zadrom.

„U prošloj smo godini ostvarili izvrsne rezultate s tržišta Austrije što potvrđuje i rast turističkog prometa od pet posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. U dosadašnjem dijelu ove godine rezultati su također impresivni te s više od 110 tisuća noćenja Austrijanaca bilježimo rast od 31 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. S obzirom na ovako dobre rezultate i trendove još me više veseli partnerstvo na sajmu i mogućnost prezentiranja Hrvatske s bogatim i raznolikim programom koji će u našu zemlju, siguran sam, privući velik broj Austrijanaca.“ – zaključio je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Austriji.

Inače, tijekom sva četiri dana sajma cjelokupni će program biti obogaćen brojnim nastupima, prezentacijama i degustacijama kojima će se posjetiteljima približiti iznimno raznolika kulturno povijesna baština i bogata eno – gastronomija svih hrvatskih regija i krajeva, od obale do unutrašnjosti naše zemlje, dok je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom osigurana degustacija i prezentacija vrhunskih hrvatskih vina.

Pročitajte još