Otvaranjem Erasmus+ murala u Osijeku zakoračili smo u Europsku godinu vještina

U povodu početka Europske godine vještina te završetka Europske godine mladih u Osijeku je otvoren mural posvećen programu Erasmus+. Otvaranje murala, na dvjema osječkim strukovnim školama, organizirala je Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade.

Otvaranje murala na zgradi dviju osječkih strukovnih škola, Strojarska tehnička te Elektrotehnička i prometna škola, održalo se 31. siječnja 2023. godine s početkom u 11 sati na adresi Istarska 3. Mural su pozdravnim govorom otvorili službenik Europske komisije za program Erasmus+ u području općeg, strukovnog i obrazovanja odraslih Kristijan Vukelić, Marina Smernić, voditeljica Samostalne službe za međunarodnu suradnju u području demografije i mladih Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Miranda Glavaš Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko – baranjske županije te ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU mr. sc. Antonija Gladović.

OBŽ nalazi na trećem mjestu u Republici Hrvatskoj kada govorimo o broju financiranih projekata kroz programe Erasmus+

Erasmus+ mural izradili su ulični umjetnici uz suglasnost osnivača škola, Osječko – baranjske županije. Obje škole poznate su po brojnim uspješnim Erasmus+ projektima i europskoj dimenziji učenja koju pružaju svojim učenicima i nastavnicima.

“Osim novčane vrijednosti koju škole dobivaju, posebno je značajno iskustvo koje dobiju naši učenici i nastavnici putujući po drugim europskim zemljama gdje se susreću s primjerima dobre prakse te po povratku mogu ponešto od svega toga prenijeti i nama.” – kazala je Miranda Glavaš Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko – baranjske županije.

Mural prikazuje kartu Europe i poziva učenike i sve mlade ljude da iskoriste Erasmusovu lepezu mogućnosti za studiranje, učenje i praksu u inozemstvu, naglašavajući i pritom programske prioritete – viziju inkluzivne, zelene, digitalne i participativne zajedničke europske budućnosti.

“Velika je motivacija vidjeti da se na terenu projekti stvarno pretvaraju u iskustva koja su vrijedna za cijeli život, koja mijenjaju živote na bolje i donose svima nešto dodatno što ne bi imali bez programa Erasmus+.” – poručio je Kristijan Vukelić, predstavnik Europske komisije.

“Valja istaknuti kako se Osječko – baranjska županija nalazi na trećem mjestu u Republici Hrvatskoj kada govorimo o broju financiranih projekata kroz programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, odmah iza Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije. Od 2014. godine do danas korisnicima iz Osječko – baranjske županije odobrena su 174 Erasmus+ projekta ukupne vrijednosti nešto više od 17 milijuna eura, a gotovo 14.000 sudionika sudjelovalo je u projektima – učenika, profesora i nenastavnog osoblja, studenata, odgojitelja, volontera, mladih i osoba koje rade s mladima.”, riječi su ravnateljice Agencije za mobilnost i programe EU Antonije Gladović.

Europska godina vještina

Cilj je Europske godine vještina promicati veća, uključivija i učinkovitija ulaganja u osposobljavanje i usavršavanje kako bi se iskoristio pun potencijal europske radne snage i pružila potpora ljudima u prelasku s jednog radnog mjesta na drugo. Stoga Europska komisija ističe kako je potrebno iskoristiti mogućnosti koje pojedincima i gospodarstvu donose zelena i digitalna tranzicija.

“Uvijek nam je drago kada mladi odlaze u inozemstvo na školovanje, volontiranje, učenje i razvijanje vještina jer kada se vrate u Hrvatsku svojim novim znanjima i vještinama mogu pridonijeti zajednici iz koje dolaze, a na koncu i nama kao donositeljima odluka i stvarateljima politika za mlade.” – kazala je Marina Smernić, voditeljica Samostalne službe za međunarodnu suradnju u području demografije i mladih.

Kako je nastao mural pogledajte u ovom videu:

Pročitajte još