Ostvaren projekt „Život bez predrasuda”

Ostvaren projekt „Život bez predrasuda”
Ostvaren projekt „Život bez predrasuda”

Ostvaren projekt „Život bez predrasuda”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEUčenici srednje škole Isidora Kršnjavog i volonteri u udruzi Otvoreno srce, Našice; 4.a i 4.b razreda ekonomske škole s razrednicama Lidijom Lovrić i Tanjom Horvat te nastavnicima Zlatkom Kovačem i Anđelkom Cvijetovićem 24. rujna sudjelovali su u projektu „Život bez predrasuda” koji se ostvaruje već preko 15 godina.

Profesor Anđelko Cvijetović o realizaciji projekta je izjavio.

„Smisao ovog projekta je upoznavanje s jednom velikom religijskom zajednicom, državnom institucijom te je vrhunac predstava u kazalištu koja na svoj satirički način također doprinosi upoznavanju s različitima, nedovoljno poznatim, a značajnim društvenim temama, nadilaženju stereotipa i predrasuda te doprinosu kvalitetnijoj kulturi življenja, toleranciji i unapređenju odnosa u lokalnoj i široj zajednici.

Ovaj puta ostvarene su doživljajnom pedagogijom interaktivne radionice i posjete Islamskom centru u Zagrebu, zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske Hrvatskom saboru i kazalište Gavella.

U Islamskom centru dočekao nas je imam zagrebačke džamije Fahrudin Haseljić. Nakon obilaska spomen obilježja na tisuću petsto poginulih Hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu od dvadeset pet tisuća muslimana koliko ih je u Hrvatskoj okupili smo se u džamiji te mogli puno toga iz religije, ali i opće kulturnih detalja saznati. Mnoštvo je poveznica među objavljenim religijama Islama, Židovstva i Kršćanstva. Običaji i molitve, načini prikazanja i klanjanja toliko slični, a opet različiti. No, smisao je isti dobrota, istinoljublje, solidarnost, praštanje, ljubav.

Obišli smo reprezentativne dijelove centra te u njihovom restoranu, otvorenom za javnost, ručali.

U drugom dijelu radnog dana impresionirao nas je ulazak u Hrvatski sabor. Prilikom ulaska i kontrole osjećali smo se kao na međunarodnom aerodromu. U nekad Županijskoj vijećnici voditeljica Marija upoznala nas je s detaljima Hrvatskoga sabora kroz povijest te nekim kuriozitetima iz nove Hrvatske povijesti ovoga zakonodavnog tijela. Npr. današnja konstelacija političkih stranaka koje su svjetonazorski vrlo različite, a ipak funkcioniraju imajući većinu prilikom izglasavanja zakona za koje treba natpolovična većina od 76 ruku. Saznali smo kako Hrvatski sabor donosi zakone, ali ga uvijek proglašava Predsjednica Republike.

Prošli smo niz sala u kojima se okupljaju zastupnici, saborski odbori, ali i međunarodni predstavnici i delegacije. Nakon balkona s kojeg se može promatrati tijek rada zastupnika u Saboru, obišli smo dvoranu Ante Starčevića u kojoj se nalaze portreti svih predsjednika Hrvatskog sabora. Tu nas je voditeljica podsjetila na dugu i burnu povijest Hrvatskog sabora.

U večernjem terminu pogledali smo predstavu pod naslovom „Pijani“ suvremenog ruskog dramatičara Ivana Viripajeva kojeg je slovenski redatelj Vito Taufer postavio kao niz dinamičnih, zabavnih, bizarnih, filozofskih i duhovitih, a često apsurdnih situacija s naglaskom na tekst i glumačke interpretacije.

Bila je to intrigantna i na trenutke vrlo bolna crna komedija, koja se događa tijekom jedne noći u kojoj su svi likovi totalno pijani.

Puni dojmova, a bilo je vremena za prošetati Gornjim gradom kao i Ilicom i Cvjetnim trgom te osjetiti duh arhitekture, gradske dinamike i raznoraznih trgovina. Iza 22 sata autobusom smo se zaputili doma u Našice. Složni, raspoložena duha i s pjesmom na usnama.

Iskreno zahvaljujemo Osječko – baranjskoj županiji na podršci u ovom projektu Život bez predrasuda, kao i u projektima Volontiraj i ti! te Ne dokolici, da sportu!”

Pročitajte još

Učitavanje...