Osječko-baranjska županija odobrila 3 milijuna kuna za poticanje poduzetništva, u pripremi još 6 javnih poziva

Osječko-baranjska županija je danas (10. ožujka 2021. godine) otvorila Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu potpora za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja, a zainteresiranim trgovačkim društvima, obrtima i zadrugama s područja županije na raspolaganju je tri milijuna kuna. Javni poziv otvoren do utroška sredstava, odnosno do 31. svibnja 2021. godine.

– Osječko-baranjska županija kontinuirano i kroz cijelu godinu izdvaja sredstva za potpore obrtnicima i poduzetnicima, ali i za pokretanje poslovanja i organizaciju sustava gospodarstva, a samo u ovom Javnom pozivu riječ je o tri milijuna kuna koji će biti dodijeljeni. Osječko-baranjska županija od 2017. godine kontinuirano povećava sredstva za poticanje poduzetništva, odnosno od 2017. godine kada smo izdvajali milijun kuna, preko 2018. i 2019. kada smo izdvajali 1,5 milijuna kuna, odnosno 2,5 milijuna kuna, prošle godine 2 milijuna kuna, pa sve do ovogodišnjih tri milijuna kuna. Potpore će biti usmjerene onima koji rade i koji generiraju gospodarski razvoj te otvaraju nova radna mjesta – rekao je župan Ivan Anušić na konferenciji za medije te pozvao poduzetnike da iskoriste ponuđenu potporu.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović istaknula je da korisnici ovog Javnog poziva mogu biti obrti, trgovačka društva i zadruge osnovane na području Osječko-baranjske županije, a čije je ulaganje bilo na području Županije, koji posluju minimalno tri mjeseca od trenutka objave Javnog poziva te imaju najmanje jednu zaposlenu osobu.

– Potpora je namijenjena ulaganjima za kupovinu alata, strojeva, postrojenja i opreme, zatim za ulaganja u poslovne prostore, rekonstrukciju, izgradnju i opremanje, ali i kupovinu računalne opreme i programa, kao i za marketinške aktivnosti. Intenzitet potpora je do 50 posto opravdanih troškova ulaganja, a najviše do 50.000 kuna za poduzetnike koji su u djelatnosti prerađivačke industrije, a za sve ostale poduzetnike intenzitet je do 25 posto, odnosno do 25.000 kuna – rekla je pročelnica Ivana Katavić Milardović te dodala da je u pripremi novih šest javnih poziva za poduzetnike i poduzetničke potporne institucije koji će biti objavljeni 1. travnja 2021. godine.

Osječko-baranjska županija kroz Program poticanja poduzetništva provodi tridesetak različitih projekata i aktivnosti, među kojima su kreditiranje poduzetnika, savjetovanje i mentoriranje, informiranje i edukacija, poticanje zapošljavanje, poticanje inovatorstva, poticanje promotivnih aktivnosti, suradnja s institucijama poduzetničke podrške, bespovratne potpore za poduzetnike.

Pročitajte još