OŠ kralja Tomislava Našice i PŠ Markovac uspješno na literarnom natječaju Gerbocova literarna Snina

skola1
skola1
I ove godine učenici OŠ kralja Tomislava Našice i PŠ Markovac uspješno su sudjelovali na natjecanju Gerbocova literarna Snina 2016 i postigli zapažene rezultate. Naime tri su učenice u ravnopravnoj konkurenciji sa slovačkim učenicima osvojile počasno priznanje: Lucia Komjetan u prvoj kategoriji – poezija s literarnim radom Sunce, Natasia Hanižjar u prvoj kategoriji –proza s radom Proljeće i Emma Cvjetović u drugoj kategoriji –proza sa svojim sastavom Moje želje.

Predsjednica stručnog žirija, književna teoretičarka i profesorica na sveučilištu u Prešovu Zuzana Stanislavova je napisala: Svake godine u natjecanju sudjeluje i OŠ kralja Tomislava iz hrvatskog mjesta Našice i to treba cijeniti. Tamošnja djeca se služe svojim materinskim jezikom u višejezičnoj sredini i ako usprkos tome mogu stvarati jednostavne književne sastave to je uvelike pohvalno. Pohvala pripada ne samo djeci nego i njihovim učiteljima.

skola2

Dječje je sastave okarakterizirala ovim riječima:

Lucia Komjetan( 5.r.) Sunce – Jednostavna pjesmica koja izražava radost života i optimizam. Primjereno savladana tehnika vezanog stiha i konkretna slikovitost.

Natasia Hanižjar (4. r.) Proljeće – Jednostavan izričaj radovanja proljeću kao godišnjem dobu.

Emma Cvjetović (7.r.) – Moje želje – Dječje izražavanje želje da ima životinjsko stvorenje i pozitivan odnos prema njemu s nježnom notom humora.

K tome je dodala da je glavni smisao natjecanja taj da se kod odrastajuće djece očuva odnos prema književnoj umjetničkoj riječi, da se ne ugasi ljubav prema književnosti.

Na samu svečanost dodjele nagrada koja se odvijala u slovačkom Sninskom dvorcu, nagrađeni učenici iz Hrvatske su se uključili putem interneta preko skyp programa zajedno sa svojom mentoricom Anom Marošević i školskom informatičarkom Marijom Ivanković. U izravnom kontaktu sa školom razgovarao je voditelj i ravnatelj Gradskog kulturnog središta iz Snine Daniel Andraško koji je nakon pozdravne riječi prozvao učenice kako bi se predstavile. Lucia, Natasia i Emma su srdačno zahvalili za priznanja i uglavnom su govorile kako se u našičkom kraju uči i njeguje slovački jezik, kojim govore njihovi bake i djedovi. Lucia je odsvirala na tamburici slovačku pjesmu Z Vychodnej dievčata , čim je oduševila publiku upoznavši ih s glazbenim instrumentom, koji je vrlo raširen u Slavoniji. Da zvuk bude puniji u tome joj je pomogla njena suučenica Elena Hlobik.

Na pitanje što djecu inspirira da pišu, profesorica slovačkog jezika je naglasila da je to uglavnom prirodno okruženje u kojem žive, uzajamni odnosi prijatelja, odnosi prema životinjama i sl.

Ravnatelj Andraško se pohvalnim riječima osvrnuo na ljetošnji nastup učenika škole, koji su nastupili na Sninskom kulturnom ljetu a profesorica još jednom zahvalila na njihovom milom gostoprimstvu kojim su ugostili i ravnateljicu škole Vlatku Zahirović i ravnateljicu Slovačkog centra za kulturu Sandru Kralj. Kao svake i ove godine koordinatori cijele organizacije bili su voditeljica stručne službe Kulturnog Sninskog centra Gabriela Alušikova i techničar Robert Jakubec. A među uzvanicima na svečanosti su nazočili već tradicionalno slovački pisac Dušan Mikolaj te Jarmila Gerbocova i Martin Gerboc, supruga i sin pokojonog Jozefa Gerboca u čiju se čast ova manifestacija održava

Mladim literatima došli su dati podršku i njihovi roditelji koji su rekli kako će svojoj djeci i nadalje usađivati ljubav i razvijati pozitivan odnos prema jeziku svojih predaka.

Ana Marošević

Pročitajte još