Započeli Dani hrvatskog turizma u Slavoniji

Započeli Dani hrvatskog turizma u Slavoniji

Započeli Dani hrvatskog turizma u Slavoniji

U Vukovaru je jučer (2. listopada 2019. godine) otvoren tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske – Dani hrvatskog turizma (DHT) koji se održava u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore od 2. do 5. listopada 2019. godine u Slavoniji.

Svečano otvaranje održano je u vukovarskom dvorcu Eltz, gdje je goste pozdravila zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić. Održan je potom i mini panel na komu su svoje županije predstavili župani Virovitičko – podravske, Brodsko – posavske, Požeško – slavonske, Vukovarsko – srijemske i Osječko – baranjske županije. Poseban naglasak dali su na turističke potencijale istoka Hrvatske.

„Potencijali Slavonije i Baranje su uistinu raznovrsni. Od gastro i eno ponude po kojoj smo i najprepoznatljiviji, pa do prirodnih vrijednosti koje se rijetko gdje u Europi mogu pronaći. Svi znamo da Kopački rit nazivaju Europskom Amazonom, gosti koji dođu u Kopački rit osim prirodnog fenomena bioraznolikosti mogu uživati u nesvakidašnjim zvukovima i mirisima prirode koji su idealni za sve one koji žive današnji užurbani tempo života. Dunav koji prolazi kroz istok Hrvatske ima svoje specifičnosti jer je još uvijek dovoljno netaknut, pun sprudiva, okružen šumom.

Također smo kada govorimo o smještaju, osobito u ruralnim područjima, zadržali autentičnost prostora. OPG-ovi s ljubaznim domaćinima zaista pružaju jedinstveni doživljaj boravka u ruralnim područjima Slavonije i Branje. Veliki potencijal imamo i u lječilišnom turizmu te u aktivnom odmoru pa se na području naše županije nalaze neke od najvažnijih cikloturističkih ruta. Ovo je sam odio raznolikosti koju nudi istok Hrvatske, a tijekom posljednje dvije godine počeli smo strateški i sustavno razvijati svoju ponudu što se vidi i po broju dolazaka i noćenja u čemu čak i tijekom ljetnih mjeseci koji nisu primarno kontinentalna sezona bilježimo dvoznamenkasti rast.” – na pitanje o turističkim potencijalima Slavonije i Baranje odgovorio je zamjenik župana Osječko – baranjske županije Goran Ivanović.

Dodao je kako se u sklopu DHT-a održava i manifestacija HeadOnEast. „Želja nam je da turističkim djelatnicima od kojih veliki broj vjerojatno prvi put dolazi na istok Hrvatske pokažemo na jednom mjestu što sve Slavonija, Baranja i Srijem mogu ponuditi kao destinacija kontinentalnog turizma. Zbog toga smo pripremili program pod nazivom HeadOnEast. Središnji trodnevni događaj od 3. do 5. listopada u baroknoj osječkoj Tvrđi pripremljen je i za goste, ali i za lokalno stanovništvo. Uz cjelodnevni prekrasni ambijent, bogatu ponudu, odličnu glazbu, HeadOnEast ponudit će desetak atraktivnih programa, među kojima dominira bogata enogastro ponuda Slavonije, Baranje i Srijema. Program je upotpunjen i našim već tradicionalnim manifestacijama poput Večeri vina i umjetnosti, In da sofe i Sajam antikviteta. Novost je Festival svijetla kojim će Tvrđa biti osvjetljena na jedna potpuno novi i do sada u Osijeku ne viđen način. Predstavit ćemo i tradicionalnu pripremu hrane, tamburašku i urbanu glazbu, organizirali smo izlete u Đakovo i Baranju, a uključile su se s dodatnim programima i brojne turističke zajednice na našem području.” – rekao je Ivanović.

 

DHT-a prvi put u kontinentalnom dijelu Hrvatske

Trodnevni program DHT-a donosi pregršt edukativnih radionica i prezentacija, a uz već tradicionalni susret s predstavnicima Vlade RH te Hrvatski turistički forum, ovogodišnji Dani hrvatskog turizma okrunit će se dodjelom nagrada i priznanja najboljima u akcijama Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore.

„Od samog početka mandata Vlada Republike Hrvatske usmjerena je na poticanje razvoja hrvatskog kontinenta u kojem veliku ulogu ima sektor turizma i ugostiteljstva. Upravo zato smo odlučili ove godine održati Dane hrvatskog turizma u Slavoniji. Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma posebni su što se ne održavaju na jednom mjestu već u pet županija Slavonije, Baranje i Srijema. Destinacije u Hrvatskoj ne možemo više promatrati kao jedno mjesto, turizam nadilazi administrativne granice i zato su ovi Dani hrvatskog turizma posebni, jer predstavljaju ono na čemu gradimo budućnost turizma, a to je zajedničko predstavljanje i razvoj destinacija koje iako su posebne na svoj način, čine jednu cjelinu, zaokruženu turističku priču. Uz ovogodišnje Dane hrvatskog turizma održavaju se brojna i raznolika događanja u županijama domaćinima upravo kako bi Slavoniju predstavili na način koji zaslužuje, a to je kao destinaciju bogatu sadržajima, ljepotama, kulturom te neizostavnim dijelom hrvatske turističke ponude.” – istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli prilikom otvorenja Dana hrvatskog turizma.

„Izuzetno mi je drago što se Dani hrvatskog turizma po prvi puta u povijesti održavaju u kontinentalnom dijelu naše zemlje i to upravo u Slavoniji, našem još uvijek pomalo neotkrivenom turističkom biseru. Siguran sam kako će ovaj tradicionalni turistički skup, koji okuplja preko 1000 sudionika, biti dodatni vjetar u leđa promociji i daljnjem pozicioniranju Slavonije, kako na domaćem tržištu, tako i na inozemnim tržištima koja sve više prepoznaju ovu regiju kao poželjnu i autohtonu turističku destinaciju.“ – izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako je siguran da će se svi Slavonci pokazati kao odlični domaćini.

„Proteklih smo godina svu pozornost usmjeravali na svoju prekrasnu obalu, a zanemarivali kontinentalni dio zemlje. Veseli me što se to u posljednje vrijeme mijenja, pa sve više pozornosti posvećujemo i unutrašnjosti zemlje koja itekako ima turističkog potencijala. Mi Slavonci jako dobro znamo koliki je potencijal našeg zavičaja, ali moramo se pobrinuti da za to doznaju i ostali. Zato je važno da pametno gradimo brend Slavonije i općenito unutrašnjosti zemlje. Uz gastronomiju i lokalnu kulturu, gostima moramo ponuditi i druge sadržaje. Prije svega se moramo specijalizirati, orijentirati se na ciljane niše, poput cikloturizma ili agroturizma, koje privlače turiste tijekom cijele godine, a ne samo nekoliko mjeseci sezone.” – rekao je predsjednik HGK-a Luka Burilović.

Glavni dio programa započeo je danas, 3. listopada, kad su za sudionike organizirane tri prezentacije koje obuhvaćaju posjet Slavonskom Brodu, Bukovlju gdje je smješten prvi brodski salaš, Eko – etno Salaš Savus gdje je održano predavanje Pokret Farm to Table. Zatim posjet Požegi i Kutjevu gdje će se održati radionice i degustacije Vinska priča – graševina te posjet Parku prirode Papuk i Parku šumi Jankovac gdje će se održati obilazak te predavanje Papuk, tajanstveni dragulj Slavonije.

U večernjim satima 03. listopada u Vinkovcima dodijelit će se prvi dio nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u kategorijama za destinacije godine, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku) te ljude u turizmu.

Drugi dio nagrada dodijelit će se u petak, 04. listopada, u Osijeku za 10 najboljih u turizmu, i to u sljedećim kategorijama: Turistička destinacija godine, Nagrada za održivi turizam, Plaža godine, Turistički događaj godine, DMK Putnička agencija godine, Restoran godine, Marina godine, Kamp godine, Hotel godine, nagrada „Anton Štifanić“ u kategoriji tvrtka/ustanova/udruga te pojedinac, Nagrada za životno djelo te Posebno priznanje za izniman doprinos turizmu Republike Hrvatske.

Pročitajte još