“Oprezno s online kupovinom!”

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana prava potrošača Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izdalo e-letak “Oprezno s online kupovinom!” koji je namijenjen djeci školskog uzrasta, jednoj od najranjivijih skupina kada je riječ o kupovini putem interneta. Trgovina putem interneta tijekom pandemije koronavirusa doživjela veliki rast.

Kako bi se spriječile neželjene posljedice vezane za sigurnost kupovine, zaštitu osobnih podataka, nezadovoljstva kupljenom robom i slično, ključno je informirati se o potrošačkim pravima. Informacije vezane za prava potrošača građani mogu dobiti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja putem besplatnog telefona za informiranje potrošača 0800 414 414 ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 14 sati. Potrošači svoje upite mogu podnijeti i putem Centralnog informacijskog sustava za zaštitu potrošača (CISZP) koji je namijenjen pružanju informacija te podnošenju zahtjeva za inspekcijski nadzor vezanih isključivo uz prava potrošača.

U slučaju da je potrošač naišao na povredu svojih potrošačkih prava prekogranično, može se obratiti Europskom potrošačkom centru Hrvatska. Ministarstvo je uspostavilo i prvi hrvatski središnji portal za potrošače  “Sve za potrošače”, koji u suradnji s ostalim dionicima politike zaštite potrošača omogućuje pregled svih potrošačkih tema i aktualnosti na jednom mjestu, navodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

 

Pročitajte još