Održana završna konferencija projekta “Zaželi” u Feričancima

U Općinskoj vijećnici održana je završna konferencija projekta “Zaželi – učini dobro djelo” kojega je realizirala Općina Feričanci u protekle dvije i pol godine. Projekt vrijedan 2.364.311,69 kuna, sufinanciran je u 100% iznosu od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Općina Feričanci jako je zadovoljna provedenim projektom kojim je bilo zaposleno sveukupno 17 ljudi, administrator, voditeljica projekta te 15 žena koje su se brinule za 60 krajnjih korisnika. Partneri na ovom projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanja – Regionalni ured Osijek, ispostava Našice i Centar za socijalnu skrb Našice. Projektom je omogućeno zapošljavanje teže zapošljivih žena na tržištu rada i žena s nižom razinom obrazovanja. Zaposlenice su ovim projektom imale osiguranu minimalnu plaću, u zimskim mjesecima dijelom naknadu putnih troškova, nabavljeni su bicikli koje su sve žene dobile na korištenje, a osiguralo se i dodatno besplatno obrazovanje za gerontodomaćice, njegovateljice te pohađanje tečajeva stranih jezika i vozačkog ispita kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada.

Na konferenciji nazočnima se obratio načelnik Općine Feričanci Marko Knežević koji je izrazio veliko zadovoljstvo provedenim projektom. “Jako mi je drago što je danas u našoj općinskoj vijećnici u Općini Feričanci održana završna konferencija našeg projekta Zaželi – učini dobro djelo, ali, s druge strane, žao mi je što je ovaj project završio jer je donio jako puno dobra našoj lokalnoj zajednici. Zaposleno je bilo ukupno 17 teško zapošljivih osoba koje su brinule za gotovo 100 korisnika. Ono što me raduje je što je udruga FER+ ponovno dobila sredstva te se nadam da će uskoro krenuti novi project Zaželi u nešto drugačijem obliku, ali na istim temeljima i smjernicama. Projekt je financiran stopostotnim iznosom europskog socijalnog fonda. To je u jednu ruku najbolji projekt na ovim područjima jer s jedne strane ulazi u lokalnu zajednicu, zapošljava teško zapošljive žene na tržištu rada, a s druge strane pristupa i krajnjim korisnicima koji tako u svojoj kući dobivaju podršku, pomoć, a razvija se i socijalni kontakt koji pomaže da ta, većinom staračka i samačka domaćinstva, ostanu svjesna onoga što se događa u njihovoj okolini. Budući da se radi o starijim i nemoćnim ljudima, ovakva vrsta pomoći je hvalevrijedna.” – izjavio je načelnik Knežević.

Nekoliko riječi o ovom projektu imala je i njegova voditeljica Slavica Bilandžić. “Projekt je započeo 8.1.2018., a završava 15.7.2020., odradili smo dvije i pol godine, zaposlili 15 žena koje su pružale usluge krajnjim korisnicima. Na žalost, završili smo projekt s 13 žena zato što je jedna gospođa otišla u mirovinu, a jedna je preminula. Sve je odrađeno korektno, a po našim krajnjim korisnicima, kojih ima 60, vidimo koliko im sada u ovom periodu nedostaju naše žene i kolika je potreba na području naše Općine jer ima puno staračkog stanovništva i osoba koje same žive. Imamo 7 žena koje su završile dodatno znanje i postale konkurentnije na tržištu rada, tako da se mnoge žene nadaju radu i u drugom projektu. Projekt je stvarno hvalevrijedan i treba podržati takav projekt da što duže traje.”

“Završio je program Zaželi, čija je ukupna vrijednost više od 2,3 milijuna kuna, a koji je bio sto posto financiran od strane EU. U tom projektu smo zaposlili 15 žena, voditelja projekta i administratora. Do kraja projekta ostali smo na 13 žena i 60 korisnika. Nadamo se da smo ovim projektom pomogli Feričancima, starijim osobama i zaposlenim ženama koje su se uz projekt i obrazovale te stekle nova iskustva i znanja. Starijim ljudima je potrebnije druženje od same pomoći u kući, ali i socijalna interakcija i pomoć u kući najvažnije su oznake ovog projekta. Projekt je počeo 15. siječnja 2018. godine, a završava 15. srpnja 2020. Trenutno na području Općine Feričanci nastavljamo s novim projektom Zaželi – pomozi Feričancima, u vrijednosti više od 1,8 milijuna kuna. Projekt će se provoditi kroz 15 mjeseci i bit će zaposleno 20 žena koje će brinuti o 120 krajnjih korisnika. Žene će također opet imati priliku na obrazovanje, što će im pomoći u daljnjem radu i životu.” – izjavio je, između ostalog, Domagoj Marinić, administrator projekta.

 

Evica Poznić jedna je od 15 žena koje su obilazile krajnje korisnike “20 godina radila sam u tekstilnoj industriji i ja, kao mnoge žene, ostala sam bez posla. Tako sam se prijavila na ovaj projekt i bila sam poprilično zadovoljna. Imala sam 5 krajnjih korisnika iz Feričanaca i mislim da su i oni bili zadovoljni. Obilazila sam ih svaki dan i svakom sam posvetila po 2 sata. S kolegicama sam razmjenjivala iskustva na sastancima i svi smo podjednako zadovoljni. Ako bude novi projekt, svakako ću se javiti. Uostalom, i ljudi koje sam služila pitali su me hoću li se vratiti k njima, na što sam im odgovorila da hoću ako budem primljena.”

Pročitajte još