Održana tradicionalna manifestacija „Dani Slovaka u Jelisavcu – Večer korbačika“

Matica slovačka Jelisavac i SKUS „Ivan Brnjik Slovak” organizirali su 19. svečanost „Dani Slovaka u Jelisavcu – Večer korbačika” koja je u subotu održana na ljetnoj pozornici Kulturnog centra Slovaka u Jelisavcu.

Ova tradicionalna manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, Grada Našica, Turističke zajednice Grada Našice te Vijeće Mjesnog odbora Jelisavac, a brojni su posjetitelji osim u bogatom kulturno – zabavnom programu mogli uživati i u ukusnim korbačikima – tradicionalnom slovačkom specijalitetu.

Nakon intoniranja hrvatske i slovačke himne, sve nazočne pozdravili su dopredsjednik Matice slovačke Jelisavac Vlado Hulak, predsjednica Mjesnog odbora Jelisavac Ivana Ligda, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, dožupan osječko – baranjski Josip Miletić, predsjednica Matice slovačke Markovac Našički Branka Baksa, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek i konzul u Veleposlanstvu Republike Slovačke u RH Zdenko Galbavy.

Bezuvjetna podrška Grada Našica i Osječko – baranjske županije

U svom je pozdravnom govoru gradonačelnik Kašuba naglasio važnost očuvanja kulturne raznolikosti i podršku manifestacijama poput ove koja promiče međusobno razumijevanje i poštovanje različitih kultura.

„Danas u Našicama imamo niz događanja, a vezana su uz slovačku nacionalnu manjinu koja predstavlja bogatstvo našeg kraja. Glavno događanje je večeras u Jelisavcu gdje slavimo tradiciju Slovaka i posebno mi je drago zahvaliti se organizatorima. Također mi je bilo zadovoljstvo ugostiti gradonačelnika slovačkog grada Šale Jozefa Belickýog čiji sam gost bio prošle godine, a danas sam imao priliku uzvratiti gostoprimstvo.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba zaključivši kako se prijatelji poznaju onda kada je najgore, a to su Slovaci najbolje pokazali tijekom Domovinskog rata.

Također, sudionike i gledatelje pozdravio je i zamjenik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić, koji je izvođačima poželio uspješan nastup, a svima ugodnu večer.

„Lijepo je večeras biti u Jelisavcu na večerima Korbačika kada njegujemo bogatstvo kulture i tradicije, ali svakako i vrhunskih delicija koju su nam dobri domaćini pripremili. Koristim prigodu da čestitam organizatorima na uloženom trudu, a podršku Osječko – baranjske županije ovakve manifestacije će imati i u narednom periodu. Posebno mi je drago svjedočiti ovdje jednoj dobroj suradnji sa slovačkom nacionalnom manjinom, a mogu isto tako napomenuti kako je naša Županija povećala sredstva za nacionalne manjine ove godine za 20 posto, a isto tako sve su odluke donesene jednoglasno na našim tijelima i u tom smjeru treba nastaviti.” – izjavio je dožupan Miletić.

U prigodnom zabavno glazbenom dijelu programa nastupili su SKUD Ivan Brnjik Slovak Jelisavac, SKUU „Franjo Strapač” Markovac Našički, HKD „Izvor” Donja Motičina, Češka obec Bjelovar, te Matica slovačka Osijek dok se po završetku svečanosti zabava nastavila uz nastup Tamburaškog sastava „Satir”. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Foto: TV Našice; Katarina Matasić

Pročitajte još