Održana svečana prisega osoba koje su primljene u hrvatsko državljanstvo

U prostorijama Policijske uprave prvi puta održana je svečana prisega osoba koje su stekle hrvatsko državljanstvo te je održano svečano polaganje prisege povodom primitka u hrvatsko državljanstvo, temeljem odredbi Zakona o hrvatskom državljanstvu, za 12 stranih državljana i državljanki iz: Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Kosovo, Republike Sjeverne Makedonije, Talijanske Republike, Ruske Federacije i Ukrajine.

Svečana prisega i primanje u državljanstvo

Postupak davanja svečane prisege osobe koja stječe hrvatsko državljanstvo prirođenjem propisan je odredbama Pravilnika o načinu i postupku davanja svečane prisege, koji je objavljen u „Narodnim novinama“ broj 108/21. i stupio na snagu 14. listopada 2021. godine. Sukladno Pravilniku, tekst svečane prisege osobno izgovara i potpisuje osoba koja daje prisegu:

„Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatski državljanin/ka pridržavati Ustava i zakona te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj.“

Nakon Hrvatske himne u svečanoj prigodi, Branimir Korov voditelj Službe za državljanstva i statusna pitanja stranaca Policijske uprave osječko-baranjske iskreno je čestitao svima koji su stekli hrvatsko državljanstvo te uputio nekoliko prigodnih riječi o značaju primanja u državljanstvo.

Pročitajte još