Održana 6. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Održana 6. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Održana 6. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEPod predsjedanjem predsjednik Vlade RH Andreja Plenkovića jučer (21. rujna 2018. godine) u Belom Manastiru je održana 6. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Nazočni ministri rezimirali su dosadašnje aktivnosti i učinke Projekta Slavonija, Baranja i Srijem te potpisali 11 novih ugovora ukupne vrijednosti 640 milijuna kuna. Župani svih pet slavonskih županija izrazili su zadovoljstvo napretkom ukupnog Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, a ujedno su pokrenuli inicijative za projekte kao što je izgradnja novog kompleksa Kliničkog bolničkog centra Osijek, rješavanje nagomilanih problema u drvoprerađivačkoj industriji, ukidanje zabrane eksploatacije šljunka i pijeska iz rijeka te donošenje konačne odluke o statusu kanala Dunav – Sava. Sjednici su nazočili i gradonačelnici s područja Osječko – baranjske županije, saborski zastupnici iz IV. I V. izborne jedinice te drugi članovi Savjeta i gosti. Posebni gosti bili su povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corine Creţu te regionalni direktor za države EU Svjetske banke Arup Banerji.

Otvaranje ureda Ericssona „uvod“ u sjednicu Savjeta

Prije odlaska na sjednicu Savjeta, premijer Andrej Plenković, župan Ivan Anušić te ministri Darko Horvat, Tomislav Ćorić, Gabrijela Žalac, Oleg Butković i Blaženka Divjak sudjelovali su na otvaranju novog Ureda razvojno – tehničkog centra Ericsson Nikola Tesla u centru Osijeka, gdje ih je dočekala predsjednica ove kompanije Gordana Kovačević. Inače, osječki ured najvećeg proizvođača i isporučitelja komunikacijskih proizvoda i usluga u operatorskom segmentu u regiji radi na području istraživanja i razvoja pete generacije mobilnih sustava, odnosno razvoju nove 5G tehnologije.

Otvaranjem Ericssonovog centra u Osijeku – istaknuo je premijer Plenković – poslana je poruka potpore osječkom Sveučilištu, gradu i uopće jednoj klimi u Osijeku da istok Hrvatske ima budućnost razvoja i istraživanja, i to bavljenjem onim što je zadnji svjetski signal tehnološkog napretka. Župan Ivan Anušić je dodao kako interes svjetski poznate kompanije za ulaganje u našoj županiji govori da i dalje imamo visokokvalitetni kadar koji izlazi sa Sveučilišta. – Otvaranje ovog centra prije svega će osigurati nova radna mjesta, koja znače ostanak mladih obitelji u Osječko – baranjskoj županiji, a šalje se pozitivna poruka i svim drugim tvrtkama koje će u budućnosti poslovanje širiti na Slavoniju i Baranju – rekao je Anušić.

 

Za dva mjeseca ugovoreni projekti vrijedni 1,1 milijardu kuna

Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem počela je konstatacijom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kako je od planiranih 19 milijardi kuna u ovom Projektu do sada ugovoreno 7,9 milijuna kuna, što je 42 posto predviđenih sredstava. Samo u zadnja dva mjeseca, od sjednice održane u Vinkovcima ostvaren je napredak od 5,6 posto, odnosno ugovoreni su projekti vrijedni 1,1 milijardu kuna.

– To znači da svi relevantni čimbenici rade na ovome projektu i kada cijeli ciklus bude zaokružen moći ćemo pogledati unazad i vidjeti kakav je bio utjecaj ove naše politike za razvoj Slavonije – rekao je Plenković. Kao posebno važan i strateški projekt u Baranji istaknuo je dovršetak međunarodnog cestovnog koridora 5C, koji znači bolje povezivanje s Mađarskom. – Nastavkom njegove izgradnje u Bosni i Hercegovini te završetkom, naša mreža autocesta dobit će novu dimenziju u smislu turističkog razvoja i boljeg prometnog povezivanja cijele srednje Europe s Jadranom. Od toga ćemo svi zajedno imati veliki gospodarske koristi, a posebice Baranja sa svojim razvojnim prioritetima – poručio je Plenković. Dodao je kako je zadovoljan što je na sjednici i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corine Creţu jer „njezina nazočnost pokazuje da smo ne samo mi prepoznali značaj razvoja pet slavonskih županija, već je tog našeg prioriteta u cijelosti svjesna i Europska komisija“.

Sudionike sjednice pozdravio je župan Anušić te rekao kako 6. sjednica Savjeta nije slučajno u Belom Manastiru nego se time poručuje da je Baranja najspecifičnije područje istočne Hrvatske, ekonomski i gospodarski teško pogođeno nedaćama iz prošlosti, pa je i zato važno na ovakvoj razini otvoreno razgovarati o projektima i problemima na ovom području. – Novinari nas često pitaju što konkretno donosi Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a moj odgovor je jasan; može se potpisivati stotine ugovora, ali uzalud ako su ugovori formalni i nemaju benefite. Zato mi u sinergiji na svim razinama stvaramo projekte koji su potrebni ovom području. Projekti su sustavno i strateški definirani, imamo razumijevanje hrvatske Vlade, kao postoji kod svih pet župana, svih gradonačelnika i svih koji ovdje žive, a pripremamo konkretne projekte koji će generirati dodatne gospodarske aktivnosti, rezultate koje svi željno očekujemo. Rezultati već postoje, ali ono što je „opipljivo“, a to su radna mjesta, bit će vidljivo za koju godinu jer sustav tako funkcionira i ništa se ne dešava preko noći. Ključno je da ne mijenjamo strategije svake godine nego sustavno pristupamo svakom projektu, znamo kamo idemo, s kojim financijskim sredstvima, gdje nam treba pomoć i što očekujemo od Vlade, a to sada dogovaramo i nailazimo na apsolutno razumijevanje Vlade RH – rekao je župan.

 

Potpisano još 11 novih ugovora

Dosadašnje rezultate Projekta Slavonija, Baranja i Srijem predstavili su ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Po završetku sjednice, svečano je potpisano 11 ugovora ukupne vrijednosti 640 milijuna kuna, od čega su 70 posto sredstva europskih fondova. Potpisani su projekti „Izgradnja i opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija u sklopu KBC-a Osijek“, „Unaprijeđenje objedinjenog hitnog bolničkog prijema u sklopu KBC-a Osijek“, „Izgradnja prostora za produženi boravak učenika (OŠ Dr. Franjo Tuđman Beli Manastir), “Društveni putokaz” (Centar za socijalnu skrb Osijek)“, „Centralna kuhinja za prehranu djece u vrtićima“ „Izgradnja obilaznice Petrijevaca“, „Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko – dravskoj regiji –NATURAVITA“ i „Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici“ te sporazumi o sufinanciranju uređenja objekata PP Vinkovci, PP Đakovo i PP Čepin.

Nakon sjednice premijer Plenković u Domu Mađara u Belom Manastiru sastao se s Róbertom Jankovicsem i drugim predstavnicima Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, a u Osijeku je otvorio Sokolski dom, novoizgrađeni gimnastički, sportsko – rekreacijski centar.

Pročitajte još

Učitavanje...