Otvorena izložba fotografija „Svijet mahunarki“ Đure Rajha

mahunarke1

mahunarke1

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEHrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice povodom Mjeseca hrvatske knjige organizirala je zanimljivu izložbu fotografija „Svijet mahunarki“ kojom Knjižnica obilježava Međunarodnu godinu mahunarki.  Cilj izložbe je pokazati i podučiti javnost, te dati uvid u raznolikost koja se krije unutar svijeta mahunarki.

Autor izloženih fotografija je diplomirani knjižničar Đuro Rajh koji sam nabavlja, uzgaja i brine o raznim vrstama graha iz cijelog svijeta. Prikazane vrste i sorte su iz Međunarodnog centra za tropsku poljoprivredu u Kolumbiji, Banke gena pri Washington State University iz Sjedinjenih Američkih Država, ali i iz privatnih zbirki brojnih kolekcionara mahunarki iz cijelog svijeta.

mahunarke2

Sve prisutne goste pozdravila je ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice Silvija Šokić.  Autor izložbe Đuro Rajh zahvalio se svima na dolasku  i naglasio kako ga raznolikost i specifičnost mahunarki motivira na njihove prikupljanje, katalogizaciju i rad na njihovu očuvanju kroz kontinuirani uzgoj.  Kroz kratko i zanimljivo predavanje upoznao je sve prisutne koje se sve vrste graha nalaze na slikama od običnog graha, nuna graha, tepari graha, lima graha, pa do boba, odakle sve te vrste graha potječu, koje su vrste jestive, a koje pogodne za uzgoj na našem području.

Izložbu je otvorila ravnateljica Knjižnice Silvija Šokić, a možete ju pogledati do kraja godine u Likovnom salonu 1 hotela Park Panolije Našice.

bricks2016

Pročitajte još

Učitavanje...