Održana memorijalna utrka na sjećanje na 16 heroja Domovinskog rata iz šume Rosinjača

rosinjača šuma osijek memorijalna utrka heroji 1
rosinjača šuma osijek memorijalna utrka heroji 1

Znate li gdje je šuma Rosinjača i što se dogodilo 5. prosinca 1991. godine?

Nažalost, veliki broj hrvatskih građana upravo nije upoznat sa ovim datumom i herojskim činom 16-torice branitelja Domovinskog rata koji su tog datuma dali svoje živote u obrani grada Osijeka, a samim time i Našica i čitave Slavonije.

rosinjača šuma osijek memorijalna utrka heroji 6

Prije 24 godina, nakon pada Vukovara, 5. 12.1991. dogodio se najteži napad na grad Osijek. Nakon velikog stradavanja Vukovara, neprijatelj je sve svoje snage preusmjerio na ovaj najveći slavonski grad, sa željom da Osijek stavi u obruč te tako nastavi u svom napredovanju prema zapadu Hrvatske. Dakle, ugroženi su bili svi manji gradovi, a među njima i naš grad Našice pa i čitava Slavonija. Šuma Rosinjača, na južnom prilazu prema Osijeku, bila je jedna od utvrđenih pozicija gdje se mogao očekivati napad neprijatelja, što se na koncu i dogodilo. Tamo se tada nalazila ojačana desetina ljudi, 16 branitelja, jer iako se pretpostavljalo da bi napad mogao ići i sa te strane, nitko nije očekivao da će biti toliko silovit. Nažalost, upravo na tom mjestu, u tom šumarku Rosinjača, dogodio se najteži napad, kada je oklopno – pješačko mehanizirana divizija krenula u silovito osvajanje grada Osijeka. Tog dana, u šumarku Rosinjača, 16 heroja domovinskog rata, uspjelo je tri sata zadržati kompletnu neprijateljsku diviziju, dovoljno da se konsolidira obrana grada Osijeka i da se uspje obraniti od ovog silovitog napada. Nažalost u neravnopravnoj borbi svih 16 branitelja u Rosinjači je ostavilo svoje živote, što spada u jedan od najtragičnijih, ali i najherojskijih epizoda u Domovisnkom ratu. Žalosna činjenica je da se o ovom stvarno 

rosinjača šuma osijek memorijalna utrka herojiherojskom djelu malo govori i piše, jer tih 16 branitelja je zaslužno za spas cijelog Osijeka, ali i praktički cijele Slavonije. Da heroji Rosinjače nisu uspjeli toga dana usporiti napredovanje ovog silovitog napada, osim Osijeka, koji bi možda pao, bila bi ugrožena čitava istočna Slavonija. Toga dana poginulo je ukupno 26 branitelja, ali je Osijek uspješno obranjen, nije došao u obruč ili da je presječen na pola što je također bio plan neprijatelja. Nažalost, toga dana pao je u ruke neprijatelju Antunovac, pa je ovaj datum također vrlo duboko urezan i u sva srca svih mještana Antunovca. Zbog svega što su učinili red je da se sjetimo svih heroja šume Rosinjača. Poginuli u Rosinjači su: Salko Ahmić (44), Ivica Babaja (27), Pavao Begonja (30), Stjepan Ezer (30), Damir Farago (32), Berislav Genčić (20), Zoran Gnjatović (29), Ivan Hap (40), Zoran Kišasondi (24), Siniša Knežević (26), Mladen Milanković (35), Davor Milas (18), Matija Olujić (19), Ivan Sekanić (38), Goran Stjepanović (21) i Mihajlo Pelegrin (42).

Nekoliko riječi rekao je i gradonačelnik Krešimir Žagar, ujedno i sudionik ove memorijalne utrke.

rosinjača šuma osijek memorijalna utrka heroji

„Treći puta po redu, a prvi puta na ovaj način utrkom od Osijeka do Antunovca, trčan je ovaj memorijalni maraton. Maraton je bio upriličen u organizaciji Hrvatskog dragovoljca iz Osijeka, a pridružili su se svi maratonci praktički iz cijele Slavonije, tko god je našao i volje, vremena i snage istrčati 25 kilometara. Iz Našica sam bio jedini predstavnik, dok su sa nama tu još bili maratonci iz Slatine iz udruge Glasnici istine kao i maratonci iz Osijeka. Pri kraju utrke, pred Antunovcem, zadnjih 5 kilometara pridružila su nam se djeca iz nogometnog kluba iz Antunovca. Start ove memorijalne utrke, koja je trajala oko 2 i pol sata, je bilo u Osijeku ispred mjesnog doma Sveti Rok u Retfali, dok je cilj bio u Antunovcu. Trčali smo kroz cijeli grad Osijek, od crkve Svetog Roka, promenadom, sve do izlaska iz Osijeka, kraj bolnice prema Nemetinu i Vukovaru, u Klisi skrenuli za Tenju te se zaputili u Antunovac. Na samom startu utrke, pred spomenikom Sveti Rok bilo je upriličeno polaganje vijenaca i svijeća sa predsjednicima Grada i Županije, braniteljskih udruga i obitelji poginulih branitelja. U Antunovcu nas je dočekalo mnoštvo pred kapelicom koja je posvećena hrvatskim braniteljima gdje su također položeni vijenci i upaljene svijeće, a prethodno su izmoljene molitve na Antunovačkom groblju. Mogu samo reći kako je poseban osjećaj biti sudionikom ove memorijalne utrke, sjetiti se poginulih branitelja 16- torice heroja iz šume Rosinjača, a naravno i svih ostalih branitelja koji su toga dana izgubili svoje živote, kao i svih onih koji su dali svoje živote kako bi spasili Osijek, samim time i naš grad Našice pa i čitavu Slavoniju. Njihovo herojstvo je nemjerljivo i moram naglasiti kako se premalo govori o šumi Rosinjača, o pogibiji naših branitelja, pa se nadam da smo ovom utrkom, barem na tren malo pomogli da se očuva uspomena i ponos na njih.“ – rekao je gradonačelnik Krešimir Žagar, sudionik ove memorijalne utrke.

rosinjača šuma osijek memorijalna utrka heroji

Pročitajte još