Održana kreativna radionica Kuhar umjetnik

U organizaciji Slovačkog centra za kulturu Našice i uz podršku Ureda za iseljene Slovake, a pod vodstvom stručne lektorice Monike Necpálove iz Slovačke, učenici OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac, koji uče slovački jezik, 2. su lipnja sudjelovali u kreativnoj radionici Kuhar umjetnik.

Održano je osam radionica

Kako navode iz škole u sklopu projekta realizirano je ukupno osam radionica, što znači da je istim sadržajem obuhvaćeno osam skupina učenika: jedna skupina iz Osnovne škole Josip Kozarac Josipovac Punitovački – područna škola u Jurjevcu, dvije skupine iz Osnovne škole Josip Kozarac Josipovac Punitovački, jedna skupina iz Osnovnoj školi kralja Tomislava – područna škola Markovac Našički, tri skupine iz Osnovne škole Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu i jedna skupina u Osnovnoj školi kralja Tomislava u Našicama.

Radionica je održana na temu tradicijskog predmeta zidne kuharice, njegovanju slovačkog jezika i slovačkih tradicija. Projekt edukacijsko – umjetničkog karaktera povezuje kazališni izričaj učenika s narodnim umjetničkim izričajem predaka i razvija autorski umjetnički izričaj učenika, jača etničku pripadnost učenika te motivaciju za samostalnom kreativnom aktivnošću. Za vrijeme radionice učenicima su bile prezentirane konkretne zidne kuharice iz regije. Tzv. zidne kuharice služile su kao inspiracija učenicima za njihov samostalni autorski izričaj, a rezultat su radionice originalno izrađene dječje zidne kuharice navode iz škole.

Izvor: OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac

Pročitajte još