Održan sastanak s poljoprivrednicima na temu izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i suradnicima u subotu, 7. kolovoza 2021. godine, u Brodsko – posavskoj županiji održala radni sastanak s poljoprivrednicima Istočne Hrvatske, ujedno članovima Hrvatske poljoprivredne komore, na temu predloženih Izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Također, ministrica Vučković je u Požeško – slavonskoj županiji u nazočnosti saborske zastupnice i gradonačelnice grada Pakraca Anamarije Blažević otvorila plastenik horizontalno – visećeg uzgoja jagode OPG-a Brinjak.

Predloženi sustav bodovanja omogućit će jednostavnu, brzu, transparentnu i pravednu dodjelu poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu

Ministrica Vučković je u Novoj Kapeli s poljoprivrednicima iz sedam županija, ujedno članovima Hrvatske poljoprivredne komore, razmijenila mišljenja o aktualnoj problematici na temu Izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, saslušala primjedbe i sugestije predstavnika hrvatskih poljoprivrednika te je tom prilikom još jednom izrazila spremnost na nastavak suradnje u svrhu konstruktivnog i efikasnog rješavanja problematike poljoprivrednog zemljišta.

„Današnji sastanak još je jedan iskorak ovog Ministarstva u smjeru postizanja konsenzusa o raspolaganju najvažnijim resursom kojeg imamo, poljoprivrednim zemljištem, a što uključuje i uvažavanje dijela opravdanih primjedbi. Predloženi sustav bodovanja omogućit će jednostavnu, brzu, transparentnu i pravednu dodjelu poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu. Poljoprivrednike predloženim izmjenama nastojimo motivirati da svoje resurse usmjere i na stvaranje dodatne vrijednosti – pri čemu ne umanjujemo vrijednost sadašnjeg rada.“ – izjavila je ministrica Vučković.

Također, ministrica Vučković je za jučerašnjeg radnog posjeta otvorila plastenik horizontalno – visećeg uzgoja jagode OPG-a Brinjak u Velikom Banovcu, čime je uspješno mlado gospodarstvo udvostručilo broj sadnica jagoda te u isto vrijeme prepolovilo površinu uzgoja u plasteničkoj proizvodnji.

Tom se prilikom ministrica poljoprivrede osvrnula na poplave i olujno nevrijeme praćeno tučom koje je zahvatilo Požeštinu u lipnju ove godine te mjere pomoći za koje je, s ciljem ublažavanja i uklanjanja posljedica prirodnih nepogoda na tom području, Ministarstvo poljoprivrede osiguralo iznos od 20 milijuna kuna.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Pročitajte još