„Korbačiki” sinonim za slovačku kulturu

Manifestacija Dani Slovaka – Večer Korbačika, u organizaciji Matice slovačke Jelisavac, svake godine okuplja slovačka, hrvatska i druga kulturno umjetnička društva kako bi prezentirala kulture u zajedništvu.

Kulturni program upotpunili su tako članovi MKD-a „Braća Miladinovici” Osijek, HKD-a Lisinski Našice, KUD-a „Jasen” Šaptinovci, SKUU-a „Franjo Strapač” Markovac Našički te domaćini – SKUD Ivan Brnjik Slovak iz Jelisavca.

Važna tradicionalna manifestacija

Manifestacija se i ove godine održala pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Vijeća mjesnog odbora Jelisavac te Grada Našica.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba, otvorio je manifestaciju i istaknuo „Jedna je ovo od jako važnih, vrijednih i tradicionalnih manifestacija. Siguran sam da svi stanovnici Našica znaju što znači „Korbačiki”, to je slovačka kultura, koja promiče naš grad kako u zajednici tako i van granica Republike Hrvatske. Naglašavam i kako smo mi centar Slovaka u RH. Našem gradu gravitira 2 000 Slovaka i to je naše bogatstvo koje njegujemo, kao i dobre odnose, na kulturnoj, sportskoj i svim drugim razinama.”

U ime domaćina sve nazočne pozdravio je i predsjednik Matice slovačke Jelisavac Vlado Hulak istaknuvši zadovoljstvo što se nakon prošlogodišnje virtualne, ovogodišnja manifestacija održava pred brojnom publikom.

Nazočnima su se obratili i zamjenik župana Josip Miletić, predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra, predsjednica Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko – baranjske županije Ana Kanđera i predsjednik Mjesnog odbora Jelisavac Vedran Dervić. Nazočni su bili i saborski zastupnik Hrvoje Šimić, članica Savjeta za nacionalne manjine RH Branka Baksa, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Grada Našica Darko Kuric te brojni drugi gosti.

Najtraženiji korbačik

Uz kulturni program ponuđen je bio, kao i svake godine poseban slovački gastronomski specijalitet „korbačik“, po kojem je i manifestacija dobila ime. Tradicionalni slovački sir „korbačik“ ponos je Slovaka i naselja Jelisavac gdje se priprema onako kako se to radilo oduvijek. U skladu s tradicionalnom recepturom ove su ga godine pripremile Jelisavčanke Marija Kraljik i Slađana Kuric.

[fts_facebook id=TVNasice album_id=240873618040744 posts=20 title=no description=no words=15 type=album_photos image_width=250px image_height=168px hide_date_likes_comments=no image_position_lr=0% image_position_top=0% popup=yes like_option_align=center slider=yes slider_speed=200 slider_controls_bar_color=#1069b3 slider_timeout=3000 slider_controls_text_color=#FFF scrollhorz_or_carousel=carousel slider_spacing=1px hide_like_option=no show_follow_btn_where=above_title like_box_width=500px slider_controls=arrows_and_numbers_below_feed slider_controls_width=500px slider_margin=”0px auto 2px auto”]

Foto: TV Našice i Dragoljub Siljanoski

Pročitajte još