Veleposlanik Kraljevine Norveške Nj. E. Haakon Blankenborg u nastupnom posjetu Osječko – baranjskoj županiji

Župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić i zamjenik župana Josip Miletić jučer, 24. kolovoza 2021. godine, primili su u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj. E. Haakona Blankenborga te razgovarali o mogućnostima suradnje između Norveške i Osječko – baranjske županije na više područja, između ostalih IT industrije i obrazovanja.

Brojke pokazuju da je povećan broj rođene djece u odnosu na protekle godine

„Norveška Vlada već godinama, odnosno od samostalnosti Republike Hrvatske sudjeluje u pomoći pri realizaciji niza projekata, a poseban doprinos pružala je i tijekom Domovinskog rata. Tijekom današnjeg sastanka osvrnuli smo se na mogućnosti produbljivanja suradnje između Norveške i Osječko – baranjske županije, prije svega na onim područjima u kojima imamo golem potencijal, poput IT industrije i osječkog Sveučilišta. Također, veleposlanik je pokazao interes za vijesti koje su nedavno obznanjene javnosti, a riječ je o pozitivnim gospodarskim, pa i demografskim trendovima u Osječko – baranjskoj županiji. Naime, brojke pokazuju da je povećan broj rođene djece u odnosu na protekle godine, smanjeno je iseljavanje, a i lokalne tvrtke ostvarile su rekordan rast. Nadam se da ćemo, nakon ovog posjeta, daljnju suradnju razvijati u jednako pozitivnom smjeru.” – rekao je župan Anušić.

„Veselim se budućoj suradnji s Osječko – baranjskom županijom”

Nj. E. g. Haakon Blankenborg zahvalio je županu na prijemu i naglasio kako je ovaj posjet prava prilika za otkrivanje potencijala Osječko – baranjske županije.

„Drago mi je da sam danas u Osijeku i županiji, prije svega kako bih saznao više o gradu, kao i Osječko – baranjskoj županiji. U novinama sam čitao o fenomenu Osijeka i Osječko – baranjske županije i očito je da ovo područje ima golem potencijal. Iako ne mogu govoriti o direktnim ulaganjima, sve informacije koje dobijem proslijedit ću gospodarskim subjektima koji su zainteresirani za ulaganja, a poznato mi je, primjerice, da dio naših investicija i sredstava ide u istraživanje geotermalne energije na području županije. Također, imamo nekoliko programa s područja inovacija, lokalnog razvoja i obrazovanja, a iako ni u jednom o financiranju ne odlučuju norveška Vlada ili Veleposlanstvo, već norveške i hrvatske agencije, nadam se da će se tvrtke i organizacije prijaviti i osvojiti neki od ponuđenih natječaja. Veselim se budućoj suradnji s Osječko – baranjskom županijom koju sam, privatno, posjetio prije nekoliko godina.” – zaključio je NJ. E. g. Haakon Blankenborg.

Pročitajte još