Oboji svijet šarenim bojama tolerancije 2021.

I ove školske godine po treći puta OŠ Hinka Juhna Podgorač obilježila je Međunarodni dan tolerancije priključivanjem projektu Foruma za slobodu odgoja i njihovom natječaju OBOJI SVIJET! šarenim bojama tolerancije. Kako navode iz škole osnovni cilj ovog natječaja je prihvaćanje i poštivanje različitosti i individualnih razlika kako u svakodnevnom životu, u školama i lokalnim zajednicama tako i općenito u cijelom svijetu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEUčenici ove škole priključili su se natječaju različitim radovima na temu prihvaćanje i poštivanje različitosti i individualnih razlika. Ove školske godine veliko veselje pružile su im i tri vrijedne područne škole koje su marljivo izradile predivne radove u kategoriji plakat i poster na temu tolerancije te su se priključile natječaju.

Cilj je bio potaknuti učenike na kreativno pojašnjenje pojma tolerancije

Učenici 1., 2. i 4. razreda PŠ Poganovci pod mentorstvom učiteljice Goranke Sarke izradili su plakat „Sklad različitosti“ kojim su poručili kako različitostima uljepšavamo svijet i činimo ga zanimljivijim. Rad je nastao kao produkt međupredmetne povezanosti Hrvatskog jezika (Lektira: Ružno pače), Likovne kulture (Osnovne i izvedene boje, kontrast toplo hladno) i Sata razrednika (Različiti smo, jednako smo vrijedni).

Cilj je bio potaknuti učenike na kreativno pojašnjenje pojma tolerancije te prepoznavanje važnosti dobronamjernog djelovanja prema ljudima i davanja svakom ljudskom biću prava koja i sami žele. U tom pogledu nema različitosti i svi smo jednaki.

Učenici 3. razreda PŠ Budimci pod mentorstvom učiteljice Sanele Mužar – Horvat sudjelovali su u kategoriji postera pod nazivom „Jednaki u različitosti“ te su svojim radom pokazali kako se ljudi u svijetu razlikuju i po boji kože, izgledu, vanjskim i unutarnjim osobinama, ali ipak su u toleranciji jednaki i trebaju se držati zajedno.

Aktivnostima na temu tolerancije učenici su naučili cijeniti drugačije od sebe

Učenici 1. razreda PŠ Budimci pod mentorstvom učiteljice Patricije Hercog izradili su plakat pod nazivom ″Tolerancija u našem 1. razredu″ te su njime nastojali ukazati kako je iznimno važno upoznati i cijeniti drugačije od sebe. Aktivnostima na temu tolerancije učenici su naučili cijeniti drugačije od sebe kroz radionički oblik nastave. Izradili su svatko svoj dlan jedne ruke od plastelina pazeći na odabir boje naše kože. Svi dlanovi prikazuju razrednu zajednicu. Učenici su izradili i učiteljičin dlan.

Stvorili su fotografiju „Naše zajedničko lice”, a izradili su i planet Zemlju slažući mozaik obojenim komadićima kartona jer naš planet sastavljen je od milijuna različitih komadića (nas ljudi).

Izradom ovih vrijednih radova podsjetili su se na važnost poštovanja i prihvaćanje drugačijih od nas. Ove godine izložbu ovih kreativnih uradaka prilagodili su epidemiološkim uvjetima te su ju odradili virtualnim putem. Zanimljive uratke učenika OŠ Hinka Juhna Podgorač možete pogledati na ovoj poveznici.

Iz škole se zahvaljuju se učiteljicama Goranki Sarki, Saneli Mužar – Horvat i Patriciji Hercog na sudjelovanju u natječaju na školskoj razini.

Oboji svijet tim: Monika Mužar-Kos, Nina Erdeš Babić i Matej Ižaković; Izvor: OŠ Hinka Juhna Podgorač

Pročitajte još

Učitavanje...