Obnova i nova ulaganja u kapelu obitelji Pejačević koja je simbol spoja arhitekture i prirode

Gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba u pratnji v.d. pročelnika Upravnog odjela za investicije i prostorno planiranje Bože  Papaca te direktorice Turističke zajednice grada Našica Ines Resler  i Silvije Lučevnjak ravnateljice Zavičajnog muzeja Našice obišao je obnovljenu Kapelicu obitelji Pejačević te hortikulturno novouređenu šetnicu „Aleja Lipa”, a otkrili su buduće planove o obnovi i sanaciji kripte.


Razvoj identiteta Našica

Gradonačelnik Krešimir Kašuba naglasio je da su u tijeku kontinuirana ulaganja u kulturu grada, te je dodao da ova kulturno povijesna baština mjesto koje je važan dio identiteta grada Našica.

„Na samome smo završetku još jedne faze ulaganja sufinanciranim sredstvima Europske unije kojima je uloženo oko 700.000,00 kuna u ovaj prostor. U „Aleji lipa” obnovljena je šetnica i uređeno je pristupno stepenište te je dodana pergola i uređen vidikovac. Upravo je to prikaz sustavnih i intenzivnih ulaganja u posljednjih desetak godina. Glavni cilj je integriranim programom sadržajno i tematski povezati komponente radi unapređenja turizma, povećanje broja turista i stvaranja kompletne prepoznatljive turističke destinacije koja će dovesti do društveno – gospodarskog razvoja Našica.” – kazao je gradonačelnik te napomenuo da planiraju obnoviti stepenište koje vodi u kapelu obitelji Pejačević te kriptu koja predstavlja bogatu povijest Našica, obitelji Pejačević.

Zaokružena turistička ponuda Našica bazirana na kulturno – povijesnoj baštini obitelji Pejačević

Direktorica Turističke zajednice grada Našica Ines Resler osvrnula se na bogatu kulturno – povijesnu baštinu grada Našica koja uskoro postaje nepresušan izvor nove turističke priče ali i doživljaja.

„Jedan od najvrjednijih povijesnih objekata u Našicama je upravo kapela Uzašašća Gospodnjega, poznatija kao grobna kapela obitelji Pejačević. Ovo mjesto ima poseban značaj – vjerski, povijesni te kulturni i kao takav će u kratkoročnom periodu biti uvršten u dio turističke priče Grada Našica. S obzirom na obnovu u sklopu projekta „Kulturne baštine”, kojoj je TZ Našica nositelj dijela promocije, promidžbe i vidljivosti planira se organizirati strategija brendiranja. Primarni cilj je ponuditi atraktivne kulturno – turističke sadržaje za koje se očekuje da će privući turiste i posjetitelje Grada Našica, što će se odraziti i na društveno – gospodarski rast, a samim time i na razvoj cijele lokalne zajednice.” – istaknula je Ines Resler te dodala da Našice obiluje bogatom povijesnom i kulturnom baštinom.

Kulturno nasljeđe

Zajedno s gradonačelnikom i suradnicima ovo mjesto  posjetila je i ravnateljica Zavičajnog našičkog muzeja koja ističe važnu povijesnu, društvenu i kulturnu vrijednost grada.

“Kapelica Užašašća Gospodnjeg jedna je ona najznačajnijih sakralnih objekata Našica ali i ovoga dijela Hrvatske. Podignut je 1881. godine kao jedna vrsta zavjetne crkve obitelji Pejačević s funkcijom obiteljskog mauzoleja, a posvećena je smrti najstarijeg sina grofa Ladislava Pejačevića, Marka, koji je trebao zapravo biti nasljednik vlasništva nad našičkim posjedom. Gradnju su povjerili jednom od tada najperspektivnijih mladih arhitekata u Hrvatskoj Hermanu Bolleu koji je tih 70 godina bio pomoćnik na restauriranju zagrebačke katedrale.

Ovaj objekt jedan je od najranijih cjelovitih ostvarenja u Bolleovom opusu u stilu neogotike. On je dvoetažan, tako da se jasno odvajaju dvije funkcije, gore crkva a dolje mauzolej. Ono što također treba istaknuti, da je ovo posljednje počivališta dvojice hrvatskih banova, Ladislava Pejačevića i Teodora Pejačevića, kraj koje se nalazi i grob Dore Pejačević. Ovaj objekt u Našicama je uistinu važno mjesto okupljanja jer je danas u funkciji, te se tamo odvijaju mise zadušnice, ali će sigurno biti i jedna važna točka turističkoga obilaska ovoga područja, jer već i je završna točka hodočasničkog puta.” – u kratkim povijesnim crtama, ali i budućim planovima iskomentirala je Silvija Lučevnjak ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice.

Stric pivo

Pročitajte još