Objavljen Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2022. godini

Zbog krize koja pogađa europsko gospodarstvo, a u području izdavaštva se osobito osjeća i porast troškova proizvodnje i nestašica papira, Ministarstvo kulture i medija i ove će godine ovu mjeru podrške književno – nakladničkom i knjižničnom sektoru provesti po postojećem modelu.

Sve otkupljene knjige namijenjene su narodnim knjižnicama https://min-kulture.gov.hr/izdvojena-lijevo/kulturne-djelatnosti-186/knjiga-i-nakladnistvo/financiranje-programa-701/adrese-knjiznica-kojima-se-dostavljaju-knjige-od-otkupa/703 kao dopuna redovitoj knjižničnoj nabavi za koju Ministarstvo kulture i medija također osigurava namjenska sredstva u iznosu od 16.398.000,00 kuna kao što je objavljeno na  sljedećoj poveznici.

Sve prijavljene prijave vrednovat će Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost

Knjige koje su u trenutku prijave starije od šest mjeseci neće se otkupljivati s obzirom na to da su ih knjižnice uglavnom već nabavile. Posebna se pozornost posvećuje i dostupnosti ponuđenih naslova na tržištu, osobito u fizičkim i online knjižarama te formiranju prikladne maloprodajne cijene knjige koja bi trebala biti  usklađena s komercijalnim potencijalom pojedinog izdanja, ali i domaćim i inozemnim potporama osiguranima za objavljivanje.

Ministarstvo moli sve prijavitelje da prije prijavljivanja prouče Upute za prijavitelje koje su trajno dostupne na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija. 

Sve prijavljene prijave vrednovat će Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost u suradnji sa Stručnim povjerenstvom za dječju knjigu te predlagati otkup pojedinih knjiga u određenom broju primjeraka.

Ovom prilikom Ministarstvo kulture i medija najavljuje i intenziviranje komunikacije s knjižnicama i nakladnicima, ali i svim drugim dionicima knjižnoga lanca – knjižarima, distributerima te autorima i prevoditeljima o novom modelu otkupa kako bi njegovu provedbu koja počinje od iduće godine učinili što učinkovitijom, transparentnijom i jednostavnijom.

>>> Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2022. godini 

Izvor: Ministarstvo kulture i medija

Pročitajte još