Obilježena 98. godišnjica smrti Dore Pejačević

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEPovodom obilježavanja 98. godišnjice smrti prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević i u sklopu 27. Memorijala Dore Pejačević, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća održana je komemoracija na Dorinom grobu. Djelatnici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, djelatnice Zavičajnog muzeja Našice, predstavnice Udruge za hrvatsku povjesnicu Našice, predstavnice ogranka Matice Hrvatske Našice, djelatnice Osnovne škole Dore Pejačević i predstavnici Grada Našica, položili su vijence, upalili svijeće te uz prigodnu molitvu odali počast “našičkoj princezi”. Osnovna glazbena škola pripremila je prigodan program.

Na 98. obljetnicu smrti okupili smo se na grobu prve hrvatske skladateljice, naše Dore. Kao Glazbena škola skromno smo sudjelovali u programu u kojem je violinistica Martina Zbiljski odsvirala Dorinu Kanconetu, a Kristina Brkić je izrecitirala stihove posvećene Dori Pejačević. Napomenula bih da se redovito okupljamo na Dorine obljetnice te na ovaj način želimo podsjetiti naše građane na Dorin život i uspjehe koja se, kako kod nas, a i tako u cijelom svijetu cijeni i izvodi.” – izjavila je ravnateljica Osnovne glazbene škole Kontesa Dora Marina Kopri.

Kustosica Zavičajnog muzeja Našice Lucija Brajdić, rekla je nekoliko prigodnih riječi o Dori Pejačević. „Na današnji dan preminula je prva hrvatska moderna skladateljica i najpoznatija članica obitelji Pejačević – grofica Dora. Vidljivog talenta, u dobi od 12 godina skladala je prva djela, a već nakon 14-te godine ozbiljno se bavila glazbom. Dorina umjetnička ostavština obuhvaća opus od 58 skladbi koja se izvode diljem svijeta. U znak sjećanja na Doru, njeno ime nose našička osnovna i glazbena škola, Tamburaško društvo i jedna našička ulica. Promocijom Dorina imena i djela, Našičani iskazuju poštovanje i divljenje „našičkoj princezi”. Tako i danas, dolaskom na njezino vječno počivalište, obilježavamo 98. godišnjicu njezina preranog odlaska.” – izjavila je Lucija Brajdić.

Gradonačelnik Josip Miletić uputio je zahvale svima koji čine i pomažu da se djelo i lik Dore Pejačević nikad ne zaboravi. „Danas smo se prisjetili naše prve hrvatske skladateljice. Zahvaljujem se Osnovnoj glazbenoj Školi Kontesa Dora na organizaciji ovog događaja i svima koji su došli danas na Dorin grob kako bi joj odali počast. Osobno kao gradonačelnik te u ime Grada Našica želim zahvaliti svima onima koji pomažu da se djelo i lik Dore Pejačević nikad ne zaboravi, a isto tako da njezine skladbe trajno žive putem Osnovne glazbene škole.” – izjavio je gradonačelnik Miletić.

Pročitajte još

Učitavanje...