Obilježena 32. obljetnica ustroja 132. brigade HV Našice – Orahovica

Prigodnim programom u organizaciji Grada Našica 19. listopada 2023. godine u Našicama je obilježena 32. obljetnica ustroja 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica. Između ostalog, u prostorijama HVIDR-e održana je izložba ratnih fotografija, a za poginule pripadnike Brigade služena je sveta misa zadušnica. Prije odavanja počasti nastupili su Gradska glazba Našice i našičke mažoretkinje „Dora“. U čast poginulima pred spomen obilježjem „Uskrsla Hrvatska” brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće, nakon čega je održana i misa zadušnica za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu koju je predvodio fra Tomislav Faletar.

Uvod u polaganje vijenaca i minutom šutnje odana je počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima te su pročitana njihova imena. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen – obilježju „Uskrsla Hrvatska” počast svim poginulim našičkim i hrvatskim braniteljima odali su zapovjednici 132. brigade Milan Knežević i Ivan Husnjak, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Našice i Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Našice zatim Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Našice – Đurđenovac i HVIDRA Našice, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora RH Gordana Jandrokovića Josip Miletić, ujedno dožupan Osječko – baranjske županije, zajedno su položili vijenac izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Špiro Janović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda uz Dalibora Bajčića, voditelja Područnog odjela za poslove obrane Osijek i izaslanik ministra obrane RH Marija Banožića.

Vijenac je zatim položio gradonačelnik Krešimir Kašuba zajedno sa zamjenicom predsjednika Gradskog vijeća Grada Našice Brankom Baksom, gradonačelnikom grada Valpova Matkom Šutalom te počasnim građaninom Grada Našica Vladimirom Šeksom. Nakon njih vijence je položilo izaslanstvo Općine Podgorač na čelu s načelnikom Goranom Đanićem i Ljiljanom Zidar, predsjednicom Općinskog vijeća te Općina Donja Motičina – načelnik Željko Kovačević i predsjednica Općinskog vijeća Ružica Mikičić. Vijenac je položio i zapalio svijeću načelnik PP Našice Ivica Bukvić u ime Policijske uprave osječko – baranjske. Vijenac su položili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te udruga koje djeluju na području grada.

Kroz promicanje povijesti i istine o Domovinskom ratu gradi se bolja budućnost

Pripadnicima Brigade, obiteljima poginulih te ostalim nazočnima prigodnim riječima obratili su se gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora RH Gordana Jandrokovića i dožupan Osječko – baranjske županije Josip Miletić te izaslanik izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Špiro Janović.

„Prije svega se želim zahvaliti svima na dolasku i na odavanju dužne počasti svima onima koji su dali svoje živote i svoje zdravlje kako bismo danas živjeli u slobodnoj, suverenoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj. Ove dane, od 21. rujna do 19. listopada obilježavamo velike datume u povijesti Grada Našica, a vezane za Domovinski rattako smo 21. rujna obilježili Dan pobjede nad tzv. JNA u Našicama i Dan hrvatskih branitelja Grada Našica, 27. rujna odlazak naših dragovoljaca u obranu Vukovara – njih 67 od kojih se 18 nikada nije vratilo i danas, 19. listopada, proslavljamo osnivanje 132. brigade hrvatske vojske, odnosno našičke brigade. Njihov doprinos, 59 poginulih, više od 200 ranjenih te gotovo 5.000 ljudi koji su prošli kroz ovu brigadu nikada se ne smije zaboraviti. Također, dalje smo dužni promicati istinu mlađim generacijama o Domovinskom ratu i posebno se zahvaljujem našim udrugama proisteklih iz Domovinskog rata na svemu što čine.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba zahvalivši se još jednom svima na dolasku i održavanju ovog važnog datuma u novijoj našičkoj povijesti.

„Danas, u ovo krasno veče na ovom divnom trgu, vrlo je teško zamisliti sav užas s kojim smo bili suočeni prije trideset i dvije godine. Teško je i zamisliti ono što se dešavalo. Ali ipak mi ne smijemo zaboraviti patnju hrvatskih ljudi, patnju hrvatskih branitelja, živote koji su dali i suze njihovih obitelji. Da nam je netko tih ranih devedesetih godina mogao reći da ćemo danas biti u zemlji koja je članica Europske unije i u svim važnijim asocijacijama vjerovatno ne bismo vjerovali u to. Svaka patnja, sav taj trud hrvatskog naroda imao je svrhu. Ova Vlada na čelu s njezinim predsjednikom gospodinom Andrejom Plenkovićem i ministrom hrvatskih branitelja generalom Tomom Medvedom čvrsto stoji iza hrvatskog naroda i Domovinskog rata. Također, Naša Vlada nastoji da hrvatski branitelji imaju dostojan život – stoga podižemo domove za hrvatske branitelje za one koji, nažalost, ne mogu živjeti sami i trudimo se pomoći onim najugroženijima.” – rekao je Janović podsjetivši kako nas samo zajedništvo može održati.

„Danas, 19. listopada, 32. godine nakon osnutka 132. našičke brigade ponosni smo na hrvatske branitelje, ponosni smo na žrtvu koju su tada dali da bi se tisućljetni san hrvatskog naroda ostvario, da bi živjeli u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj. Tada je trebalo imati snage i volje, ali i hrabrosti. Boriti se protiv nadmoćnijeg neprijatelja i ostvariti veliku pobjedu. Oni koji su pali traju u nama koji živimo, ali isto tako ne smiju se zaboraviti ni velike žrtve i važne odluke koje je tada donosio Hrvatski sabor, posebno ću pozdraviti zastupnike iz prvog Sabora g. Šeksa, g. Čičeka i g. Čemea. One odluke koje su oni tada donosili, danas vidimo njihovu težinu, danas vidimo njihovu važnost. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman poveo nas je upravo u stvaranje naše Domovine i to je nešto što se ne smije nikada zaboraviti. I danas, kada polažemo vijence i palimo svijeće sjećamo se 57 poginulih hrvatskih branitelja, odajemo počast svima onima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, ali ne smije se zaboraviti više od 5.000 pripadnika 132. našičke brigade. Te krvave jeseni naši branitelji borili su se i u Nuštru i u Ivanovcu, na Papuku, a posebno u Vukovaru. Ti branitelji omogućili su da danas na ovom prekrasnom Trgu dr. Franje Tuđmana imamo slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Hvala im na tome, ali hvala i svima vama što nećemo zaboraviti sve one koji su svoje živote utkali u stvaranje Republike Hrvatske. Sve i uvijek za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što, neka nam živi jedina i vječna Hrvatska.” – rekao je Miletić i pozdravio sve u ime predsjednika Hrvatskog sabora, saborskih zastupnika te župana Ivana Anušića. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još