Obilježen Dan policije i njihova zaštitnika

Polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja pred ulazom u zgradu Policijske uprave osječko – baranjske, te prigodnim programom u Gospodarskom centru OBŽ, u Osijeku je danas (27. rujna 2023. godine) obilježen Dan policije i Dan svetog Mihaela – borca protiv zla, simbola i uzora svakog hrvatskog policajca, sveca zaštitnika i uzdanice.

U počast poginulim hrvatskim policajcima vijence su položili i upalili svijeće članovi njihovih obitelji, načelnik Policijske uprave osječko – baranjske Ladislav Bece, zamjenik župana Osječko – baranjske županije Mato Lukić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, načelnici i gradonačelnici nekoliko gradova i općina, predstavnici Ministarstva obrane te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

“Dan policije uvijek je prilika da se prisjetimo rezultata koje smo postigli u posljednjih godinu dana. Kad je riječ o razotkrivanju kaznenih djela i dalje smo na više od 80% uspješnosti, a u protekloj smo godini s ulica maknuli i više od tone droge, pri čemu 11 kilograma heroina i 3 kilograma kokaina. Također, zaplijenili smo 18 tona švercanog duhana te smo uspjeli brzo pronaći počinitelja jednog od medijski eksponiranijih slučajeva, a to je zapaljenje automobila osječke sutkinje.” – kazao je načelnik PU osječko – baranjske Ladislav Bece.

Prisjećamo se i svih poginulih pripadnika policije koji su dali svoje živote za neovisnost i slobodu Hrvatske

Čestitke svim policijskim djelatnicima uputio je i zamjenik župana Mato Lukić istaknuvši kako upravo zahvaljujući njima živimo u sigurnoj zemlji.

“Tko god je otišao izvan granica Hrvatske, imao je prilike uvidjeti koliko je naša zemlja sigurna, što primjećuju i svi oni koji dolaze k nama. Za to su zaslužni upravo policajci! Također, ne smijemo zaboraviti ni njihov veliki doprinos u Domovinskom ratu, kada su s hrvatskom vojskom branili i obranili našu domovinu. Danas, s pozicije Osječko – baranjske županije svjedočimo odličnoj suradnji s PU osječko – baranjskom, osobito tijekom niza nepogoda u posljednjih nekoliko godina, gdje su pokazali iznimnu efikasnost i fleksibilnost.” – naglasio je Lukić.

“Na današnji dan osobito se prisjećamo uloge hrvatske policije u Domovinskom ratu, s obzirom da su tada bili prva naoružana i organizirana obrambena postrojba, svojevrsna preteča hrvatske vojske. U tom smislu, prisjećamo se i svih poginulih pripadnika policije koji su dali svoje živote za neovisnost i slobodu naše domovine. Na tome ćemo im vječno biti zahvalni.” – rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, inače sin hrvatskog policajca i dragovoljca Domovinskog rata.

Pročitajte još