Našice domaćin Erasmus + projektu “Sailing the sea of time – European history as our (hi)story”

U Gradskoj vijećnici Grada Našica Manuela Pintarić, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti u ime gradonačelnika izrazila je dobrodošlicu sudionicima Erasmus + projekta iz Njemačke, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Italije te Francuske. Na prijemu su uz goste sudjelovali i domaćini iz Srednje škole Isidora Kršnjavoga na čelu s ravnateljem Željkom Filjkom. U ime sudionika projekta domaćinima se zahvalila predstavnica iz Njemačke, države koja je bila glavni koordinator za čitav projekt, Anke Wischer koja je istaknula da su tijekom projekta najviše promovirali mir zbog nastalih ratnih okolnosti na samim granicama Europe.

Lijepe uspomene iz Našica

Pročelnica Manuela Pintarić istaknula je kako su Našice grad obrazovanja s iznimno dugom tradicijom školstva sa čak tri osnovne, jednom glazbenom i jednom od najvećih srednjih škola u Hrvatskoj. Ispričala se u ime gradonačelnika te zaželjela okupljenima da iz Našica ponesu lijepe uspomene.

“Ovo je drugi ERASMUS projekt čije članove pozdravljamo ovdje u Gradu Našicama, a vjerujem da neće biti posljednji.” – naglasila je pročelnica.

Projektom će se promovirati rad i opus Dore Pejačević

Glavna koordinatorica za Hrvatsku i profesorica Adrijana Rajić kazala je da je ovo uistinu važan projekt, a vrijednost kompletnog projekta je 179.120,00 eura, dok je našička Srednja škola dobila na korištenje 29.496,00 eura.

„Projekt je započeo prije tri godine, a autor projekta je Njemačka. Cilj ovog projekta je istražiti povijest naših zemalja i migracije zemlja sudionika diljem Europe od Njemačke, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Italije i Francuske. Pratili smo sva događanja kroz povijest koja su vodila do migracija.


Tijekom našeg boravka posjetit ćemo Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru koji je bio veliki pokretač migracija na našem području. Ovim ćemo izletom educirati naše goste o povijesti Domovinskog rata. Nadalje, u Našicama glavna okosnica je Dora Pejačević te je krajnji plan na kraju ove školske godine da sve zemlje sudionice kreiraju i osmisle jednu društvenu igru. Naša zemlja stvoriti će društvenu igru koja se bavi životom i opusom Dore Pejačević, pa ćemo već danas početi s istraživanjem njezinog života i rada. Time ćemo odigrati scene iz njezinog života i upoznati ju pobliže kako bismo uopće mogli osmisli te kreirali društvenu igru na tu temu.” – potvrdila je to koordinatorica projekta za Hrvatsku te profesorica savjetnica Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice Adrijana Rajić koja je izabrana kao jedna od 513 najuspješnijih odgojno –  obrazovnih djelatnika na razini RH.

Jedan u nizu projekata

Ravnatelj Željko Filjak posebno je istaknuo cilj ovog projekta, a to je promocija našičkog kraja, naše baštine i kulture koja je dio europskog okruženja.

„Moram naglasiti da je ovo jedan u nizu projekata koje naša škola provodi zahvaljujući suradnji s gradom Našicama koja nam je stalna podrška i potpora kad nam dolaze gosti iz raznih zemalja. Nastojimo pokazati naše kulturno naslijeđe bliže i šire okolice. Tako će i ovaj projekt zaista biti okrenut tome da se može upoznati ovo kulturno naslijeđe koje imamo u Slavoniji. Oni će obići, dakle, i grad Osijek i sve značajne kulturne znamenitosti. Također, upoznat će Grad Našice i našu školu, a ovo je izvanredna prilika zahvaliti vrijednim nastavnicima koji nam dolaze i iz drugih zemalja koji zapravo afirmiraju i potiču razmjenu tih kulturnih dobara i kulturnog naslijeđa koje nastojimo prenijeti na mlade. Zapravo, moram reći i da naši nastavnici koji su ovdje domaćini zaista vrijedno rade kako bismo i mi naše učenike uključili u europske projekte kroz koje imaju mogućnost upoznati Slavoniju koja zaista ima bogatu i šaroliku kulturnu baštinu.” – rekao je ravnatelj Filjak.

Za sve okupljene upriličena je prigodna zakuska i neformalno druženje.

Stric pivo

Pročitajte još