Obilježavanje 25 godina od zbrinjavanja jelisavačkih učenika u Republici Slovačkoj

jelisavac4
jelisavac4
Danas je u OŠ Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu obilježeno je 25 godina od zbrinjavanja jelisavačkih učenika u Republici Slovačkoj. Prigodnim programom iskazana je zahvalnost prijateljima iz slovačke koji su u vrijeme ratnih razaranja u Hrvatskoj, od rujna 1991. do siječnja 1992.,  prihvatili učenike i učiteljice jelisavačke škole i pružili im sigurnost i dom u Staroj Bistrici i Povinama.

Ravnateljica Ljerka Ćorković pozdravila je sve nazočne i zahvalila  im na dolasku.

jelisavac5

Obilježavanju ove obljetnice nazočili su mnogi uzvanici, među kojima i načelnik Općine Stara Bistrica Jan Podmanicki koji je u svojem obraćanju zahvalio na pozivu na ovu svečanost i rekao kako je prije 25 godina velika nesreća zadesila Slovake u Hrvatskoj i da je njihovo zbrinjavanje bilo najmanje što su sunarodnjaci u Slovačkoj  mogli učiniti kako bi im pomogli u teškim trenutcima.

jelisavac2

Nazočnima se obratio i našički gradonačelnik Krešimir Žagar koji je također zahvalio prijateljima iz Slovačke na pomoći u najtežim trenutcima za slovački i hrvatski narod.

Predsjednik Matice slovačke Jelisavac Vlado Hulak uručio je zahvalnice svima koji su pomogli tijekom boravka jelisavačkih učenika u Slovačkoj.

jelisavac1

Među uzvanicima su bili i Franjo Kanđera, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko – baranjske županije i Predsjednik Mjesnog odbora  Jelisavac, Ana Kanđera, predsjednica Gradskog vijeća slovačke nacionalne manjine Grada Našica, Ružica Vinčak, voditeljica središnje knjižnice Slovaka u Jelisavcu, Silvija šokić, ravnateljica Gradske knjižnice Našice, Slavko Hulak, predsjednik SKUD-a Ivan Brnjik Slovak iz Jelisavca, Katarina Tomala, predsjednica DND-a  Jelisavac, Katica Kraljik, predsjednica Udruge umirovljenika kao i mnogi sudionici toga događaja.

jelisavac3

Učenici i učitelji priredili su program u kojemu su recitirane i pjevane hrvatske i slovačke domoljubne pjesme. U programu su sudjelovali i članovi SKUD-a Ivan Brnjik Slovak koji su izveli nekoliko plesova.

Sve je završilo razmjenom prigodnih darova između domaćina i gostiju i zakuskom u školskoj dvorani.

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2016/10mjesec/28/v2{/gallery}

bricks2016

Pročitajte još