Obilježavanje 137. rođendana prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu Dore Pejačević u Aleji Lipa odana je počast prvoj hrvatskoj skladateljici. Na njezin 137. rođendan okupili su se predstavnici Grada, Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, Osnovne škole Dore Pejačević, Zavičajnog muzeja Našice, Ogranka matice Hrvatske u Našicama i Udruge za hrvatsku povjesnicu u Našicama, a obilježavanju su prisustvovali članovi Tamburaškog društva Dore Pejačević, učenici i drugi okupljeni.

Ravnateljica Osnovne glazbene škole Kontesa Dora Darija Vlajnić sve okupljene srdačno je pozdravila te se zahvalila okupljenima koji su došli u velikom broju.

„Kao i svake godine na današnji dan obilježavamo rođenje Dore Pejačević. Drago mi je da smo se mogli u lijepom velikom broju okupiti ovdje na grobu. Ovim putem zahvaljujem svima i, gradonačelniku i ravnateljicama, učenicima, roditeljima i ljubiteljima glazbe i ljubiteljima Dore što su došli na današnji dan i prisjetili se Dore. Inače, Dora Pejačević rođena je 10. rujna. S obzirom da traje festival Dani Slavonske šume te s obzirom da su mnogobrojna događanja upravo na sutrašnji dan. Prema tome, u koordinaciji s gradonačelnikom dogovorili smo se da ipak to danas prigodno obilježimo.” – istaknula je Darija Vlajnić.

Dorinim skladbama promičemo i veličamo Našice i našički kraj

Gradonačelnik Krešimir Kašuba zahvalio je svima okupljenima na ovom obilježavanju rođenja  najistaknutije Našičanke, ali i osnivanje OGŠ Kontesa Dora. Tom prigodnom rekao je kako Dorinim skladbama promičemo i veličamo naš grad.

„Danas smo odali počast našoj sugrađanki Dori Pejačević obilježavajući njen rođendan. Uvijek treba naglasiti kako je Dora Pejačević bila prva hrvatska skladateljica, te njoj u čast naša glazbena škola s ponosom nosi njeno ime. Glazbena škola Kontesa Dora, nositelj je brojnih državnih i svjetskih glazbenih nagrada, a promičući Doru i njene skladbe veličamo i promičemo naš grad.” – izjavio je gradonačelnik Krešimir Kašuba napomenuvši kako je Grad Našice i grad kulture.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak istaknula je važnost 10. rujna kao značajni datum za naš grad jer je obljetnica rođenja Dore Pejačević jedne od najpoznatijih žena umjetnica u povijesti Hrvatske i Europe.

„Svake godine 10. rujna važna je obljetnica Našicama ,to je naime datum rođenja Dore Pejačević. Doduše, Dora nije rođena u Našicama, a nije ni umrla. Međutim, svoj veliki dio života provela u ovome gradu i već je tradicionalno se obilazi njezin grob koji se nalazi pokraj kapele obitelji Pejačević te predstavnici našeg našega Grada, ustanova, udruga polažu cvijeće i pale svijeće. Na ovome mjestu uvijek se svečano nešto ili recitira ili odsvira od istoimenoga opusa. Ove godine smo čuli Dorinu prekrasnu Canzonettu i to na violini. To su trenutci kada se nastojimo prisjetiti naše slavne sugrađanke i jedne od najpoznatijih žena umjetnica u Hrvatskoj i Europi na prijelomu devetnaestog u dvadeseto stoljeće.

Također, ovo je idealan trenutak da objavimo da je napokon iz tiska izašao Zbornik radova znanstveno – stručnog skupa kojeg smo održali u Našicama 2020. godine. Zbornik sačinjava nekoliko priloga naših istaknutih istraživača Dorina opusa, pa i nekolicine nas domaćih istraživača iz Našica, koji možemo reći bacaju novo svjetlo na život i rad Dore Pejačević.” – istaknula je Silvija Lučevnjak dodavši da se iduće godine svečano obilježava okrugla obljetnica smrti Dore Pejačević kojoj će se u čast organizirati veliki znanstveno – stručni skup pod organizacijom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Dorinu Canzonettu na violoni je izvela profesorica OGŠ Kontesa Dora – Ivana Novaković.

Pročitajte još