Obilazak gradilišta – “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice”

U Gradskoj vijećnici u Našicama održana je uvodna konferencija projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice” te potpisivanje ugovora za izvođenje radova na izgradnji linijskih objekata u gradu Našicama.

Po završetku konferencije sudionici su posjetili gradilište u neposrednoj blizini gradske vijećnice. U najužem gradskom centru započeli su radovi na uređenju sustava odvodnje. Radi se o novim metodama, bez raskopavanja, a prema u siječnju potpisanom ugovoru, radi se sanacija kanalizacijskih cijevi ukupne dužine 7.577 metara i 188 kanalizacijskih otvora. Vrijednost projekta je 24, 26 milijuna kuna.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=VIAfH8PhFOU[/embedyt]

Nazočnima je radove demonstrirao direktor tvrtke IND -EKO d.o.o. iz Rijeke Ilija Šmitran.

-Koristimo jednu zanimljivu metodu sanacije odvodnih cijevi, sanacija starim metodama zahtijevala bi izuzetno velike napore i troškove. Metodu koju koristimo ne zahtijeva kopanje, a radi se o takozvanoj CIP metodi pomoću koje na kraju sanacije dobijemo potpuno novu cijev. Ovo je jedan ozbiljan i zahtjevan posao kojeg ćemo završiti u predviđenom roku na zadovoljstvo svih stanovnika ovog područja – izjavio je Ilija Šmitran.

Potpisanim ugovorima u okviru Aglomeracije Našice, uskoro kreće i izgradnja linijskih objekata, odnosno dogradnja vodnokomunalne infrastrukture. Frano Marijanović, predstavnik zajednice gospodarskih subjekata Niskogradnja Marijanović d.o.o. Kaptol i Gebruder d.o.o. Bizovac izrazio je veliko zadovoljstvo što će upravo oni raditi na ovom projektu.

-Zadovoljstvo nam je i čast što ćemo u Našicama raditi na jednom jako ozbiljnom projektu koji se sastoji od vodospreme od 1000 kubika te vodovodne mreže od nekih 5 kilometara kao i kanalizacije s tlačnim cjevovodom od 8 kilometara, a radit će se i na uređaju za pročišćivanje otpadnih voda – rekao je Frano Marijanović.

Radove su među ostalima obišli i župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić, predsjednik Gradskog Vijeća grada Našica Krešimir Kašuba, gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, predsjednik Uprave Našičkog vodovoda Oto Dudjak, pomoćnik voditelja projekta Našičkog vodovoda d.o.o. Damir Farkaš.

Ivan Anušić, župan Osječko – baranjske županije izjavio je kako se aglomeracije na području Osječko – baranjske županije prelaze brojku od 2 milijarde kuna te je vidjeti radove u svakom kutku naše županije – od vodoopskrbe i kanalizacije.

– Uskoro će Grad Našice kao i okolne općine Podgorač, Donja Motičina i Feričanci napokon imati pitku vodu kao i moderni sustav odvodnje. Za Grad Našice ovo je ogroman posao, a kao što vidimo, radi se na sve strane. Projekti koji su koordinirani od razina općina i gradova preko županije do Hrvatskih voda i Ministarstva gospodarstva daju vidljive rezultate – izjavio je, između ostalog, Ivan Anušić,

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda rekao je kako je ovaj projekt jedan veliki iskorak za aglomeraciju Našice s obzirom na to da je cjelokupna vrijednost ovog projekta 208 milijuna kuna od kojih 70% sredstava dolazi iz Europske unije, 12% financira Vlada RH putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, 12% dolazi iz Hrvatskih voda, a 6% je na teretu jedinica lokalne samouprave.

-Ovom poslu treba odgovorno pristupiti i nadamo se da će vrijeme poslužiti izvođače radova. U svakom slučaju građani će imati velike koristi od ovog projekta jer će se novih 3000 stanovnika priključiti na sustav odvodnje, a njih 800 će dobiti vodu pošto je do sada nisu imali, a sve će se spojiti na prethodno izgrađeni sustav za pročišćavanje otpadnih voda. Možemo slobodno reći da ćemo aglomeraciju Našice uskladiti sa svim europskim standardima – rekao je Zoran Đuroković i nadodao kako bi radovi trebali trajati tridesetak mjeseci te bi trebali biti gotovi do 2023. godine.

Predsjednik Gradskog vijeća grada Našica Krešimir Kašuba istaknuo je kako je ovo jedna značajna investicija za grad Našice.

-Ovo je jedna značajna investicija za naš Grad u vrijednosti od 208 milijuna kuna, a pomoću nje dovest ćemo vodu i kanalizaciju do svake kuće na području općine. Ovo je jedan temelj za kvalitetniji život na razini zapadnoeuropskog standarda – izjavio je Krešimir Kašuba.

Gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić također je napomenuo kako će se ovim projektom podići kvalitetu života u Gradu Našicama.

-Ovo je projekt vodokomunalne infrastrukture gdje s aglomeracijom vrijednosti 208 milijuna kuna podižemo kvalitetu života u Gradu Našicama. Najvažniji rezultat ovog projekta je taj da će brdska naselja dobiti vodoopskrbu, a uredit će se i sustav odvodnje u suradnji s Hrvatskim vodama i njegovim generalnim direktorom Zoranom Đurokovićem kojemu ovim putem zahvaljujem, ali ne smijemo zaboraviti niti župana Ivana Anušića koji je pomogao i Gradu Našicama da se ovaj projekt ostvari – izjavio je Josip Miletić te se također zahvalio i premijeru Andreju Plenkoviću kao i Vladi Republike Hrvatske na svemu onome što ulažu u Grad Našice, a posebno na projektu vodokomunalne infrastrukture. Poželio je svima puno uspjeha u provedbi projekta te da ga u skladu s rokovima i ugovorenim vrijednostima dovrše na dobrobit svih sugrađana – izjavio je Josip Miletić.

Pročitajte još