Nova prijevara putem interneta – Ostala bez 130 000 kuna

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske tijekom lipnja ove godine, 75-godišnja hrvatska državljanka je putem društvenih mreža stupila u kontakt s nepoznatom osobom. Tijekom komunikacije, nepoznata osoba joj je rekla da je poslala paket s osobnim stvarima i novcem na njezinu adresu te će u narednom periodu osobno doći po paket.

Potom je 75-godišnjakinju kontaktirala nepoznata osoba koja se predstavila da je iz Svjetske dostavne tvrtke te treba uplatiti novac kako bi joj dostavili poslani paket. Prema dogovoru, uplatila je više od 130 000 kuna na nepoznate bankovne račune u Italiji. Paket joj do današnjeg dana nije stigao, niti je dobila povrat uplaćenog novca. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

Kako ne biste postali žrtva prevaranta, policija vam savjetuje da olako ne prihvaćate neprovjerena poznanstva i neuobičajene zahtjeve za novčane uplate. Jedna od najučinkovitijih obrana od prijevara preko interneta je podizanje svijesti potencijalnih žrtava o opasnostima s kojima se mogu susreti na internetu. O mogućim prijevarama putem interneta, ali i o načinima zaštite, možete pročitati ovdje.

Prometne nesreće i ostali događaji u prometu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je 5 prometnih nesreća. U jednoj prometnoj nesreći jedna osoba je lako tjelesno ozlijeđena, a četiri prometne nesreće su za posljedicu imale materijalnu štetu. Na području Osijeka i Belog Manastira dogodile su se po dvije, a na području Belišća jedna prometna nesreća. Jučer, 28. rujna, na području Policijske uprave osječko – baranjske u nadzoru prometa evidentirana su 4 vozača (3 osobnog automobila i 1 bicikla) koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola.

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u 22,50 sati, u Belom Manastiru, kada je u nadzoru prometa zaustavljen osobni automobil s kojim je upravljao 25-godišnji hrvatski državljanin iz Branjinog Vrha. Vozaču je evidentirana koncentracija alkohola u krvi od 2,07 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola. Za počinjeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 20000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U 00,03 sata u Osijeku, u Ulici kneza Trpimira, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil s kojim je upravljao vozač 40-godišnji hrvatski državljanin iz Osijeka. Vozaču je evidentirana koncentracija alkohola u krvi od 1,23 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola. Za počinjeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu do 15000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.

U 19,40 sati, u Belom Manastiru, u nadzoru prometa zaustavljen je biciklist 40-godišnji hrvatski državljanin iz Belog Manastira. Vozaču bicikla evidentirana je koncentracija alkohola u krvi od 1,31 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola. Za počinjeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

Pročitajte još