Našički srednjoškolci na uvodnoj konferenciji Erasmus projekta „Informacija za sve“ u Osijeku

U sklopu Erasmus projekta „Informacija za sve“ koji provodi udruga PRONI, SŠ Isidora Kršnjavoga Našice pozvana je na uvodnu konferenciju koja se održala u srijedu 5. travnja 2023. u prostorima Stare Pekare u Tvrđi u Osijeku.

Projekt ima za cilj podići razinu kvalitete života mladih na području Osječko – baranjske i Vukovarsko – srijemske županije, s naglaskom na teže dostupne mlade u manjim i ruralnim sredinama, kroz definiranje modela informiranja mladih, u strukturiranom dijalogu između mladih (koji su krajnji korisnici) i donositelja odluka s područja tih zajednica (koji su glavni pružatelji relevantnih informacija).

PRONI Centar za socijalno podučavanje je udruga koja se već 25 godina bavi radom s mladima i radom u zajednici

Konferencija je u punoj konferencijskoj sali započela predstavljanjem projekta, Erudeska i Youthpass-a, te istraživanja o informiranosti mladih na temelju ankete provedene između ostaloga i u našoj školi. Slijedila je panel diskusija koju su vodile Sanja Vuković, direktorica PRONI Centra, svojevremeno predsjednica ERYICE – Europske agencije za informiranje i savjetovanje mladih, Dijana Antunović Lazić izvršna direktorica Europskog doma Vukovar, te Lidija Žaper, ravnateljica Ekonomske i upravne škole iz Osijeka.

Prisutni učenici, studenti, nastavnici i predstavnici brojnih udruga i institucija su zatim uz vodstvo moderatora PRONI Centra sudjelovali u raspravi provedenoj u grupama tijekom koje se razgovaralo o problemima i izazovima, te mogućim rješenjima u vezi metoda informiranja mladih koje će biti uvrštene u finalne preporuke projekta.

PRONI Centar za socijalno podučavanje je udruga koja se već 25 godina bavi radom s mladima i radom u zajednici. Nastoje pomoći mladima u poboljšanju kvalitete življenja, pronalaženju mogućnosti i osvješćivanju o postojanju izbora. Žele potaknuti i osnažiti mlade da aktivno sudjeluju u procesima donošenja odluka koje ih se tiču i na taj način preuzimaju odgovornost u procesu društvene promjene. Od 2007. godine provode projekte Regionalnog informativnog centra za mlade Osijek i Lokalnog info-centra za mlade Vukovar. Pored informativnih aktivnosti na različite teme sukladno interesima i potrebama mladih, važan dio rada čini i rad na provođenju dijaloga između mladih i dionika, sudjelovanju u donošenju, promicanju i unaprjeđenju politika i programa za mlade, navode iz škole.

Sljedeći dio projekta održat će se 25. svibnja u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga u Našicama.

Učenici koji su na konferenciji predstavljali našičku stednju školu su Nino Balog (4. JG), Tin Markovčić (4. JG), Marta Žužić (3. JG), Ana Vuković (2. JG) i Emili Baričević (1. JG). Pratnja učenicima je bio prof. Ivan Hajek.

Izvor: SŠIK Našice

Pročitajte još