Našice – Za vrijeme Uskrsnih blagdana vatrogasci tradicionalno čuvaju Isusov grob

vatrogasci7_4_1a

Tradicionalno i ove su godine članovi JVP i DVD-a Našice povodom Uskršnjih blagdana organizirali čuvanje Isusovog groba u crkvi Antuna Padovanskog.

Kako je bilo danas i jučer tako je bilo prema zapisima i prije više od 2000 godina. Nakon Isusove smrti te njegovog polaganja u grobnicu na Veliki petak,  grupa židova na čelu sa svojim vođama, razgovarala je o tome da bi se trebalo postaviti stražare oko groba zbog bojazni kako bi Isusovi učenici mogli ukrasti njegovo tijelo te tako proglasiti da je uskrsnuo. Idućeg dana židovski svećenici su predložili to Poncije Pilatu koji je odobrio deset rimskih legionara da čuvaju Isusov grob. U spomen na taj događaj prije toliko godina DVD Našice u suradnji sa crkvenim starješinama u Našicama svaki Veliki petak i Veliku subotu organiziraju ovu stražu.

Prema vatrogasnom Vježbovniku iz 1932. godine, “u Velikom tjednu postave se dva člana, jedan s lijeve, drugi s desne strane groba u svečanoj odori s kacigama na glavama u stavu mirno. Izmjena se vrši svaki sat uz vođu, koji je za tu svrhu određen.”

{gallery}Slike_tekstovi/2012/4mjesec/7/v2{/gallery}

Pročitajte još