Našice – Požari trave i korova na sve strane

pozari6_3_1a

Vatrogasci DVD-a Našice gasili su jučer požare otvorenih prostora u Breziku gdje je izgorjelo oko 1 haktar sa 500-tinjak sadnica lješnjaka. Isto tako sat vremena nakon prvog požara, vatrogasci DVD-a Našica morali su ići i na požar u Vukojevcima gdje je izgorjelo nekoliko hektara niskog raslinja. U gašenju ovih požara sudjelovalo je 7 vatrogasaca sa  jednim navalnim vozilom. 

 

Vatrogasci Koške  –  gasili požar željezničkih pragova na željezničkoj postaji u Koški. Kako doznajemo do požara je došlo tako što se na željezničkoj stanici u Koški zapalila suha trava uz željezničku prugu uslijed čega je nagorjelo oko 180 željezničkih pragova. Materijalna šteta se procjenjuje na više stotina kuna. 
Vatrogasci Kršinaca – gasili požar kukuruzišta, niskog raslinja i šume ukupne površine oko 20-ak ha.
Vatrogasci Podgorača – gasili požar suhe trave i niskog raslinja na starom pašnjaku ukupne površine oko 3ha. U požaru su sudjelovali i vatrogasci DVD Kršinci.

 

Dolaskom ljepšeg vremena već sada su započeli radovi na čišćenju korova oko kuća, vikendica te na poljima. Kako je kod nas uobičajeno u tome se trenutku dosta ljudi odluči pribjeći paljenju trave što zna biti vrlo opasno ukoliko se požar proširi. U zadnjih par dana vatrogasci DVD-a Našice te ostalih društava imaju pune ruke posla jer se paljenje vatre nastavlja. Moramo upozoriti ljude da je takav oblik krčenja vrlo riskantan i to naročito ukoliko se vatra ostavi bez nadzora. Pri tome se uz pomoć vjetra vatra zna proširiti i na područja na koja nismo računali te dolazi do velikih šteta ali i kazni za nesavjesne osobe.

 

Policija također upozorava te napominje.

Prateći aktivnosti u provedbi zaštite od požara, a vezano za posebne mjere zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu u nadolazećoj žetvenoj i turističkoj sezoni 2011. godine, te za  provođenje propisanih mjera zaštite od požara za vrijeme spaljivanja biljnih otpadaka na poljoprivrednom i šumskom zemljištu, na javnim površinama uz željezničke i cestovne prometnice, te u blizini minskih polja, dužni smo upoznati javnost o mjerama zaštite od požara na narečenim područjima, te da je uzrok požara u prethodnim godinama najčešće propuštanje mjera zaštite od požara kod spaljivanja biljnog otpada, odnosno loženjem vatre na otvorenom prostoru. U Hrvatskoj se svakog dana dogodi 30 požara. Svakih osam dana jedna (1) osoba pogine od požara, a svaki treći dan jedna (1) osoba je ozlijeđena zbog požara.

Slučajna slika

Pročitajte još