Učenici 8.e razreda i Ivona Farkaš dobili državnu nagradu „Nipetnišest „ u kategoriji za grupno i individualno humano djelo

plavi5_11_4a

Predstavnici 8.e Ivona Farkaš, Stjepan Đanić, Ana Suk, Monika Vuzem, Sara Bušljeta, Lucija Brodar  i razrednica Đurđica Mašić iz OŠ kralja Tomislava Našice krenuli su put Zagreba sudjelovati  na svečanoj dodjeli nagrada “Nipetnišest” za grupno i individualno humano djelo Plavog telefona  u kazalištu “Gavella” u Zagrebu.

Ove godine se slavi postojanje i rada 20 godina Plavog telefona,  a peta godišnjica nagrade „ Nipetnišest“ s ciljem da se iz anonimnosti izdvoje i nagrade skromna i samozatajna djeca i mladi od 8 do 18 godina, koji su učinili neko hrabro i humano djelo ne očekujući ništa za uzvrat. Nagradom „Nipetnišest“ želi se afirmirati među djecom i mladima humanost, društvenu odgovornost, razumijevanje i toleranciju.

{gallery}Slike_tekstovi/zanimljivosti/2011/11/5/v1{/gallery}

Učenici i razrednica prvo su se zaputili na Mirogoj, gdje su posjetili grob prerano preminulog Luke Ritza, zapalili svijeću, položili cvijeće na njegov grob i pomolili se.

Na svečanoj dodjeli sudjelovalo je preko 300 uzvanika, poglavito djece koja su bili glavni akteri cijele večeri, najhrabriji i najhumaniji u zadnje dvije godine mogli su se sresti tamo.

plavi5_11_1a

Od zaprimljenih 48 prijava u što je uključeno preko 4117 djece, učenici 8.e osvojili su 2 priznanja; za grupno i pojedinačno humano djelo. U kategoriji grupnog humanog djela istaknuo se 8.e razred koji je svojim humanitarnim plavi5_11_2aradom pridonio razvoju svijesti o socijalnoj i društvenoj osjetljivosti kod djece. Voditelji Mirna i Mario Valentić pročitali su najavu i uručili predstavnicima 8.e razreda Stjepanu Đaniću i Ivoni Farkaš staklenu skulpturu , Zahvalnicu za učinjeno grupno humano djelo i poklone: „ OŠ kralja Tomislava iz Našica učenici 8.e razreda iznimno su aktivan razred koji svojim humanitarnim akcijama pomažu bolesnoj djeci i odraslima, projekt UNICEF – a „Škole za Afriku“ – Ruanda, Etiopija i Somalija, Marijini obroci – djeci Malavija, Sportom protiv nasilja – Luka Ritz simbol borbe protiv uličnog nasilja među mladima , projekt: „ Čestitali najstarijim osobama Božić i Novu godinu 2011. „ Kako postati kum jednom djetetu?, “, volontirali u Udruzi osobama s invaliditetom Našice, poklonili odjeću Caritasu Župe crkve sv. Antuna Padovanskog za obitelji u potrebi, kupili hranu za pse Udruzi za zaštitu životinja „Pravda“, poklonili hranu ZOO vrtu Bizik, poklonili knjige školskoj knjižnici kralja Tomislava, Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice, Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice, prikupljali stari papir. Dobili su u 6. razredu državnu nagradu „Nipetnišest“ za učinjeno grupno humano djelo , u 7.e razredu dobili Povelju humanosti Osječko – baranjske županije i Zahvalnicu grada Našica, od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva dobili nagradu „Škola – prijatelj zajednice“. Usvojen je Prijedlog Ivone Farkaš i 7.e razreda za imenovanje ulice ili trga“ LUKA RITZ“ u naselju Dugavama posvećen svim žrtvama nasilja u Hrvatskoj. Prijedlog je usvojen na Skupštini grada Zagreba i ime ulice je ušao u fond ulica koje će se upotrijebiti kada se napravi nova ulica ili trg u Zagrebu….Ivoni Farkaš voditelji Marcela Oroši i Mark Marku uručili su staklenu skulpturu i Zahvalnicu za individualno učinjeno humano djelo i poklone za njezin humanitarni rad. Voditeljica Marcela Oroši je pročitala: „Ivona Farkaš učenica 8.e razreda OŠ kralja Tomislava iz Našica organizirala je prikupljanje sredstava za  djecu i odrasle sa zdravstvenim problemima, sudjelovala u projektima Unicef – a,  inicirala humanitarne akcije na razini škole i lokalne zajednice i time nam je pokazala da svatko od nas može pomoći da  živimo u boljem i humanijem svijetu“.

plavi5_11_3aJedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik udruge Plavog telefona je gospodin Miroslav Vučenović koji je zajedno s  članicama žirija imao najteži zadatak izabrati dobitnike nagrade: Višnja Biti novinarka 1. programa Hrvatskog radija, Sanja Pilić, dječja spisateljica, Katarina Milković iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i spor i Jelena Bićanić, socijalni pedagog.

Program su vodili Zlata Muck i Luka Nižetić. Nagrade su uručili Mirna i Mario Valentić za grupno humano djelo, Marcela Oroši i Mark Marku za individualno humano djelo , Sanja Doležal i Enis Bešlagić za hrabro djelo. U svečanom programu kao posebni gosti izvođači sudjelovali su Kim Verson, Bojan Jambrošić, Jacques Houdek koji su oduševili prisutni publiku svojim glazbenim izvedbama. Za posebnu atmosferu pobrinuli su se Zli Bubnjari koji su svojim bubnjevima otvorili i zatvorili svečanu dodjelu  nagrada. A posebno još valja istaknuti scenske nastupe Kelkopi i Jazzella koje su svojom koreografijom i izvedbom oduševili sve prisutne, te cirkusu družinu Crveni Nosevi koji su nasmijavali i svojim točkama oduševljavali sve prisutne.

 

Novinarka 1. programa Hrvatskog radija Višnja Biti napravila je intervju za Hrvatski radio  za emisiju „Zašto tako?“ sa Ivonom Farkaš i Stjepanom Đanićem.
Zbilja, jedna predivna noć za pamćenje, noć u kojima su mladi mogli biti blizu svojim idolima, a stariji se vratiti u dane mladosti, barem na tren prisjetiti se toga osjećaja.

(Tekst&Foto:Mihovol Mašić)

 

Pročitajte još