Našice – Humanitarnim prodajnim akcijama i dobrovoljnim prilozima učenici omogućili besplatno školovanje siromašnoj afričkoj djeci Etiopije

humanitarno4_3_1a

Ove godine oko 200 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj sudjelovalo je u projektu UNICEF –a“ Škole za Afriku“. Treću godinu zaredom učenici OŠ kralja Tomislava Našice sudjeluju u projektu u kojem su prikupili 1840.00 kuna za siromašnu djecu  Etiopije, kako bi im pomogli i olakšali život. Na ovaj način, učenici kroz humanitarne prodajne akcije i dobrovoljnim prilozima omogućili su djeci Etiopije besplatno školovanje, knjige, bilježnice, školski pribor, klupe, stolice, izgraditi sanitarne čvorove, spremnike za vodu, škole…

Prva humanitarna akcija ove školske godine održana je 3.9.2011. godine u velikom parku u Našicama, gdje se održala manifestacija „Dani slavonskih šuma“. Učenici 8.e razreda i razrednica  Đurđica Mašić u sklopu manifestacije tradicionalno su organizirali humanitarnu akciju prikupljanja dobrovoljnih priloga za projekte: Unicef- a  „Škole za Afriku“ za Etiopiju, za gladnu djecu Somalije i za osobe u potrebi. 8.e razred odvojio je 400 kuna za obrazovanje siromašne djece Etiopije i 400 kuna za gladnu djecu Somalije.

Na početku školske godine Ivona Farkaš predsjednica Vijeća učenika škole, predložila je Vijeću učenika da se na nivou škole u narednim mjesecima organiziraju humanitarne akcije prikupljanje dobrovoljnih priloga po razredima za projekt UNICEF- a  „Škole za Afriku“ – Etiopiju, za pomoć siromašnoj djeci Afrike za besplatno školovanje i da se razredi koji žele, uključe u humanitarne prodajne akcije u centru grada Našica tijekom ove školske godine.

U subotu 24.9.2011. godine održana je druga humanitarna akcija u centru grada Našica ispred robne kuće, učenici i  razrednici uspješno su organizirali humanitarnu prodajnu akciju za UNICEF-ov  projekt „Škole za Afriku“ – Etiopiju. U humanitarnoj akciji sudjelovalo je četiri razreda: 8.e  Ivona Farkaš, Stjepan Đanić, Andrea Rukavina, Valentina Povarnik i razrednica Đurđica Mašić, 5.c Klara Farkaš, Vanesa Kanis i razrednica Sandra Hvizdak, 8.d  Maja Galinec, Josipa Benotić, 8.a  Ivić Matea i Renata Sili. Od prodaje kolača, peciva, jabuka, narukvica, staklenih bočica, igračaka… prikupljeno je 600, 00 kuna.

humanitarno4_3_2a

U subotu 17.12.2011.godine održana je i treća  humanitarna prodajna akcija povodom božićnih blagdana ispred robne kuće, prodavajući kolače, pecivo, igračke, oslikane staklene bočice, čestitke za Božić, božićne ukrase za bor napravljene od žice, mušmule. Sudjelovali su učenici učiteljice Ane Marošević koja je s djecom izrađivala božićne ukrase na „Drotarskoj„ radionici na satu slovačkog jezika i kulture 5. razreda Mihael Koljenik, Dora Dulemba, Josip Fedor,Tomislav Ćupurdija, Luka Malnar, Ena Komjetan, Ivana Javočerk… učenik 5.c Marko Karakaš, učenici 6.c razreda i razrednica Ana Magaš koji su izradili čestitke za Božić, učenice 8.d Josipa Benotić i Maja Galinec i razrednica Tanja Majdandžić  koja je s učenicima izradila čestitke za Božić, učenice 8.a Renata Sili, Monika Kribl, Lucija Zebić i razrednica Dubravka Zubak i učenici 8.e razreda Ivona Farkaš, Miroslav Čeme i razrednica Đurđica Mašić. 8.e razred je sakupljao plastične boce i prodao kako bi pomogli i darovali jednoj obitelji u potrebi s više djece koja pohađaju našu školu i za Unicef -ov projekt „Škole za Afriku“ – Etiopiju za besplatno školovanje siromašne djece u Africi.

U ove tri humanitarne prodajne akcije i od dobrovoljnih priloga tijekom nekoliko mjeseci  uspjelo se prikupiti  1 840.00 kuna koje su skupili učenici  i razrednici: 6.c Ana Petrošević, 211,00 kn, 8.a Dubravka Zubak 68.00 kn, učenici koji pohađaju nastavu slovačkog jezika kod učiteljice Ane Marošević 50.00 kn, 5.c Sandra Hvizdak 52,50 kn, 1.b Anica Janković 50.00 kn, 1.a –  11.00 kn, 7.b Marija Ivanković 67.00kn, 3.c Jelena Šimunović 85.00 kn, 4.c Volner Helena 115.00 kn, 8.d Tanja Majdandžić i 8.e Đurđica Mašić 530.50 kn.

{gallery}Slike_tekstovi/2012/3mjesec/3/v2{/gallery}

Zahvaljujem svim sponzorima: Gradu Našicama koji su nam dali na korištenje štand u centru grada, Pekari „Papuk “d.d. Borisu  Hippu, Našice Pekarnici „ Čočaj“ Našice , gospodinu Ramu Čočaju, Pekarnici „ Urbarija“ gospodinu Kolji Koljđeraju, građanima Našica, roditeljima, učenicima i razrednicima koji su sudjelovali u  humanitarnim akcijama i tako pomogli siromašnoj djeci Etiopije kako bi dobili besplatno obrazovanje i nadu u bolju i svijetliju budućnost u najnerazvijenijom kontinentu na svijetu.

(Tekst&Foto: Đurđica Mašić)

Pročitajte još