Našice – S kakvim se problemima susreću prodavači na našičkoj tržnici

trznica3_11_1a

Ove subote smo obišli tržnicu u Našicama, jer nas je zanimalo kako se trgovci koji ovdje prodaju svoje proizvode nose sa trenutnim kriznim razdobljem.

Već na prvi pogled, danas je tržnica u Našicama izgledala vrlo tužno i bez prevelikog broja kupaca, ali nije bilo niti prodavača. Kako je ipak danas subota, zanimalo nas je što je razlog ovako malom broju, pa smo upitali one koji su ovdje svake subote i srijede. Prema njima, razlog je ovoga puta sigurno blagdan Svih Svetih, koji je bio prije dva dana i na kojem su se mnogi već istrošili  za cvijeće i druge potrepštine.

trznica3_11_2aGospođa Katarina (86 godina) koja je sigurno jedna od najstarijih prodavačica na ovoj tržnici nam je rekla kako ovdje prodaje već dugi niz godina, ali da ovako loše stanje nikada nije bilo. Osobno se gospođa bavi proizvodnjom domaće hrane, vrlo je poznata po tom pitanju te vrlo rado kupuju od nje. Međutim, kako nam je gospođa Katarina rekla, dolaskom velikih lanaca, kupci su prestali razmišljati na način gdje je bolje i zdravije kupiti, već da kupuju što stignu u trgovinama upitne kvalitete. Napomenula je kako su ona i njezin muž od njezine prodaje mogli normalno živjeti, dok je danas situacija puno teža. Također kaže kako se čudi ljudima koji se uopće usude kupovati hranu u takvim trgovinama, te konstatira kako nije niti čudno što danas mladi ljudi obolijevaju od tko zna kakvih bolesti. Prema njezinim riječima, ključ dugog i zdravog života je zdrava prehrana, kao konstantan rad. Sa svojih 86 godina, nikada nije prestala raditi, pa tako radi i danas. Svoje proizvode poput salate, luka, mrkve i ostalog povrća sama uzgaja i to je jedan od razloga zašto je još tako vitalna i zdrava. Napominje kako je ona sama živi primjer da je hrana koju uzgaja jedan od razloga što nema problema sa zdravljem.

Moramo napomenuti kako su nam prodavači na tržnici također rekli da nije u redu to što  se toleriraju prodavači mimo tržnice, koji se nalaze uz zgrade Ljepotice kao i uz Vinogradsku ulicu. Kako su nam objasnili, redari koji su zaduženi za tržnicu ništa po tom pitanju ne mogu, jer to nije njihovo područje. Prodavači smatraju kako bi se oko toga trebao pobrinuti ili Grad Našice ili netko treći, jer oni uredno plaćaju zakup stola 40 kuna, dok se ovim prodavačima na spomenutim mjestima ništa ne može ništa naplatiti. Još jednu vrlo zanimljivu stvar su nam napomenuli. Naime, vezano uz prodaju pitali su nas kako to da se gljive na tržnici ne smiju prodavati, dok se samo nekoliko metara van tržnice to isto čine bez problema.

trznica3_11_3a

Naravno prigovorili su i stanovnici u Vinogradskoj ulici, zbog istog problema, kao i stanovnici naselja Ljepotice, jer im je galame i buke preko glave. Tako je jedan gospodin koji živi u Vinogradskoj ulici rekao kako ima dana kada ne može niti izaći  iz svoje zgrade a da ne razmišlja kako će mu u krilo uskočiti živa kokoš ili će se spotaknuti na kupus. Isto tako je napomenuo kako za to stanje nisu krivi prodavači koji se tu nalaze već nadležne institucije.

{gallery}Slike_tekstovi/2012/11mjesec/3/v2{/gallery}

{module Adsense 728x 90}

Pročitajte još