Regija – Upozorenje građanima o aktualnoj internet prijevari

policijaq29_10_2012

Obzirom na sve veći broj zaprimljenih upita građana o vjerodostojnosti zaprimljene obavijesti na svoju mail adresu o lutrijskom dobitku u španjolskoj, El Gordo, upozoravamo građane da ne  nasjedaju na zaprimljenu poruku elektroničke pošte te ne šalju tražene osobne podatke niti novčana sredstva. Radi se o jednom od oblika pokušaja prijevare, tzv. „Lutrijski dobitak“.

U ovakvim slučajevima osoba primi e-mail o dobitku i molbu/uputu da pošiljatelju, najčešće u Veliku Britaniju ili Španjolsku, pošalje svoje osobne podatke, odnosno kopiju putovnice ili vozačke dozvole, adresu, broj telefona, kopiju računa kako bi se mogao uplatiti dobitak i slično. Ukoliko “sretni dobitnik” pošalje podatke, ponovno dobiva poruku, a ovaj put mu se sugerira da se javi nekoj od europskih komisija za dobitke od igara na sreću, vezano uz, naravno, odobrenje za isplatu dobitka. “Sretni dobitnik” je i taj put zamoljen poslati osobne podatke, jednake onima koje je već poslao lutriji kod koje je ostvaren dobitak.

Nakon što “dobitnik” još jedan put pošalje tražene podatke, željno iščekujući svoj dobitak, tzv. komisija traži plaćanje naknade, nakon čega će konačno isplatiti dobitak.

Dogodi li se da “dobitnik” plati traženu naknadu, prevaranti su “na konju”, jer prijevara se u tome i sastoji. Drugim riječima, nakon što tzv. dobitnik pošalje određenu svotu novca, svaki kontakt s druge strane prestaje, jer su uspjeli u svojoj namjeri, odnosno navukli su nekoga da im plati određenu svotu. Znajući da se brojka ovakvih poruka zaprimljenih u jednome danu u cijelom svijetu kreće u tisućama, može se pretpostaviti kolika je njihova dobit. No, teško im je stati na kraj, jer uvijek barataju lažnim podacima, a imena osoba i kuća koje organiziraju lutriju vrlo se brzo mijenjaju.

Najbolja zaštita je ne nasjedati na takve laskave poruke, a ako se ipak dogodi da pošaljete podatke, tu stanite, jer je najvažnije ne slati novac za tzv. naknadu.

Uza sve vrste sredstava javnog priopćavanja, putem kojih se građani upozoravaju na postojanje ovakvih oblika prijevara te da ne nasjedaju na iste, građani sami mogu doprinijeti smanjenju broja ostvarenih prijevara tako da šire svoje spoznaje i iskustva, upozoravaju jedni druge o mogućim posljedicama i savjetuju da ne nasjedaju na poruke nego ih odmah izbrišu.

S napretkom tehnologije i novim načinima komuniciranja te sve većim brojem socijalnih mreža ovakve vrste prijevara postaju sve raznovrsnije te više o njima možete pročitati na našoj Internet stranici, pod rubrikom Savjeti – Prevare i računalna sigurnost.

{module Adsense 728x 90-slikovni}

Pročitajte još