Našice – “Prevencija i alternativa – 2” i “Mogu ako hoću – 2”

policija28_4_1a

Policija u zajednici, Policijske postaje Našice nastavila je sa preventivnim projektom “Zajedno više možemo”, provođenjem komponenti pod nazivom “Prevencija i alternativa – 2” (PIA – 2) i “Mogu ako hoću – 2” (MAH – 2).

Tijekom mjeseca travnja u osnovnim školama “Dore Pejačević” i “Kralja Tomislava” u Našicama te “I. B. Slovaka” u Jelisavcu provedene su navedene komponente preventivnog projekta od kojih se (PIA – 2) odnosi na učenike šestih razreda, a ima za cilj pojasniti i predočiti rad policije, predstaviti i pojasniti problem štetnosti zlouporabe opojnih droga, alkohola i drugih oblika rizičnog ponašanja i ovisnosti te pojasniti učenicima problem ovisnosti u obitelji. Edukativno predavanje održano je u dogovoru i suradnji djelatnika Centra za socijalnu skrb u Našicama.

Isto tako učenicima se pokušava učvrstiti pozitivne stavove i vrijednosni sustav, a također je potreba kod učenika razviti osjećaj da prihvate policiju kao prijatelja pomagača i da su poslovi policije u općem interesu zajednice i svakog pojedinca koji u njoj živi.

Komponenta (MAH – 2) odnosi se na roditelje učenika šestih razreda, a komponenta također ima za cilj roditeljima pojasniti i predočiti rad policije, predstaviti i pojasniti problem štetnosti zlouporabe opojnih droga, alkohola i drugih oblika rizičnog ponašanja. Roditeljima učenika pojašnjava se problem ovisnosti u obitelji te kako pristupiti rješavanju takvih problema. Navedeno edukativno predavanje također je održano u dogovoru i suradnji djelatnika Centra za socijalnu skrb u Našicama.

Nakon edukativnog predavanja roditeljima učenika šestih razreda uručene su brošure u kojima su navedeni i pojašnjeni načini prepoznavanja pojedinih vrsta droga kao i na koji način prepoznati znakove koji upućuju da se pojedina droga konzumira, što je osnova za sprječavanje dovođenja do ovisnosti. 

Nakon provođenja četiri komponente preventivnog projekta “Zajedno više možemo” na području Grada Našica slijedi provođenje jedne preostale komponente pod nazivom “Sajam mogućnosti”, gdje će se u mjesecu svibnju, u sklopu provođenja manifestacije “Dani hobija” u Gradu Našice predstaviti i rad policije te mogućnosti mladih kako provoditi svoje slobodno vrijeme, kako bi se mlade usmjerilo na pozitivan rad te kako pozitivno i korisno provoditi svoje slobodno vrijeme. 

Tekst: Marko Marić, Policija u zajednici, Policijska postaja Našice

(Foto: Ilustracija iz arhive)

Pročitajte još