Našice – Predavanje dr Dubravka Lepušića „Spolno odgovorno ponašanje“ u OŠ kralja Tomislava Našice

predavanje27_4_1a

U našoj smo školi ugostili dr Dubravka Lepušića koji je  osmašima održao predavanje o spolno odgovornom ponašanju.

Za vrijeme jednog školskog sata učenici su sa zanimanjem pratili izlaganje dr Lepušića s Klinike za ginekologiju i porodiljstvo  KB-a „Sestara milosrdnica“ koji je ujedno i član povjerenstva za uvođenje programa zdravstvenog odgoja u škole  koje je na prijedlog ministra obrazovanja, znanosti i sporta, Željka Jovanovića osnovala  Agencija za odgoj i obrazovanje.

Dr  Lepušić je osmaše  na vrlo aktualan i zanimljiv način podučio0 kako  na najbolji način zaštititi svoje zdravlje, o čemu voditi računa prije započinjanja spolnog života, od čega se sve moraju zaštititi te gdje se i kako informirati o ovoj temi.

Predočio im je i mnoge šokantne statističke podatke o raznim  bolestima te drugim posljedicama neodgovornog spolnog ponašanja  među mladima u Hrvatskoj koje su ih zasigurno navele na razmišljanje. Na kraju predavanja , učenici su dr Lepušića pozdravili glasnim pljeskom što potvrđuje koliko su bili zadovoljni svime što ih je podučio.

DR Lepušić je poznat i po tome što je u sklopu multimedijalnog projekta „Znanje je užitak“ srednjoškolcima predstavljao problematiku spolnih bolesti kombinirajući predavanja s rock-koncertima.

{gallery}Slike_tekstovi/2012/4mjesec/27/v2{/gallery}

Dr Dubravko Lepušić o svojem radu govori:

„Prije svega volim raditi i surađivati sa školama. Obično me škole pozovu ili se nekad i sam javim školama za predavanje. Prije svega imam unutarnju motivaciju  za rad s djecom. Kao veliki  altruist po uvjerenju,  ostvario sam unutarnje  zadovoljstvo  kroz rad s djecom. Kroz predavanje sam obišao sva manja i veća mjesta u Hrvatskoj (Dubrovnik,Split, Zadar, Trogir). Često boravim i u Slavoniji. Ideja o tom predavanju pojavila se slučajno, prije pet godina na mojem rođendanu gdje su me  Darko Blam i Antun Vrdoljak  potaknuli da temu  Spolno prenosive bolesti među adolescentima (koja je bila tema moje doktorske disertacije) implementiram kroz predavanja u školi. Od samog početka imao sam preporuku MZOS-a. Krenuo sam od gimnazija u Zagrebu, pa diljem cijele Republike  Hrvatske. S osječko-baranjskom županijom  kao i s cijelom istočnom Slavonijom također imam tradicionalno dobru suradnju. Obišao sam  Vukovar, Vinkovce, Donji Miholjac, u Našicama sam bio tri puta, Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu. Obišao sam i čitav svijet mojim predavanjima (Italiju,  Australiju,  Afriku, Ameriku). Moje predavanje  ne želim da bude kruta teorija, već  dosta toga radim kroz neku vrstu zabave s djecom. Radim s djecom srednjoškolskog uzrasta i kroz rock-koncerte, gdje pokušavam spojiti zabavu, umjetnost i znanje. Poslije nekog perioda, dok sam držao predavanje, shvatio sam da djeca nerado postavljaju pitanja pred drugima, pa sam dao postaviti kutije gdje djeca mogu puno slobodnije pitati o svemu što ih zanima vezano za spolni odgoj.  Planiram i dalje nastaviti s predavanjima i radom po školama, jer vidim da je na obostrano zadovoljstvo u suradnji. Nadam se da će zdravstveni odgoj zaživjeti u školama, bilo kao  nastavni predmet ili u nekoj drugoj varijanti. A moja predavanja planiram držati i dalje.“

Zahvaljujemo dr Lepušiću na ovom korisnom predavanju i pozivamo ga da u OŠ kralja Tomislava Našice dođe i iduće godine.

 

(Tekst&Foto: Brankica Pavić i Đurđica Zailac)

Pročitajte još