Donja Motičina – Izvještajna skupština HKD-a “Izvor”

izvor27_2_1a

Ovoga vikenda održana je izvještajna godišnja skupština HKD-a “Izvor” iz Donje Motičine. Kako bi dobili što boljji i iscrpniji izvještaj što su sve u prošloj godini u ovom društvu radili i koji su im budući planovi prenosimo vam kompletno izvješće predsjednika društva Ivice Mihaljevića.

Odmah po izboru novog predsjednika društva i upravnog odbora na godišnjoj skupštini,koja je održana 20.veljače 2011. godine, na prvom upravnom odboru uslijedila su imenovanja za ostale funkcije društva. Za dopredsjednika je izabran gosp. Stanko Kusturić, za tajnika Mira Bijuklić, za blagajnicu Kaja Salaj.  Za voditelje sekcije tkanja i vezenja Slađana Brus, Renata Zlosa i Kaja Salaj. Antun Mihaljević i Sjepan Glavaš imenovani su voditeljima pjesničke sekcije. Za rad sa dječjom plesnom grupom imenovani su Venija Žigić u čemu su joj kasnije pomagali i vodili Tihana Mikičić, Ines Žigić i Martina Kolarić, koje su u 9. mjesecu odustale i prestale voditi djecu.
izvor27_2_2a
Kako smo siječnju odradili jedan nastup u Lužanima i obilježili dan sv. Vinka, odmah se krenulo dalje raditi pa smo početkom ožujka bili gosti u našem dječjem vrtiću”Zvončić” na poziv odgajateljice, gdje smo djeci pokazali naše nošnje( ženska i muška) te sve instrumente. Na prezentaciji su bili Mihael i Ivica Mihaljević te Renata Zlosa, koja je predstavila nošnje. 05.03. održan je maskenbal gdje smo imali za goste KUD “Zdenac” iz Zdenaca. Održana je tombola, a dodijeljene su diplome i priznanja za vino, koje smo prije toga ocijenili uz pomoć voćara i vinogradara iz Našica.
izvor27_2_3aTijekom ožujka je prikupljana članarina, održan radni sastanak početku djelovanja sekcije pjesnika sa njihovim voditeljima. Također, održan je radni sastanak sa načelnikom Općine Donja Motičina gosp. Željkom Kovačevićem o našem budućem radu kao i za novu prostoriju društva, koja se danas nalazi u zgradi škole. Održan je sastanak za obilježavanje Dana Općine.22.03.2011. godine snimili smo za radio Našice emisiju “širok šor” gdje smo govorili o našem društvu i onome čime se društvo bavi i što radi. U emisiji su sudjelovali Ivica Mihaljević, Stanko Kusturić i Venija Žigić.31.03.2011. odlazi se na putovanje i gostovanje u Bratislavu i Beč. To je dogovoreno za bivšeg upravnog odbora. Moram reći da je gostovanje bilo izvrsno i uspješno, dasmo dostojno prezentirali i naše društvo i običaje, ali i našu općinu, županiju i Domovinu. Imali smo također primanje kod veleposlanika gospodina Cara  u Bratislavi, a u Beču smo pjevali svoju misu i bili smo gosti Bratske zajednice, gdje smo se na ručku također sastali sa našim veleposlanikom u Beču gosp. Jažićem. Hvala gospodinu Miši Bijukliću, koji nam je u vrlo kratkom roku pripremio naš dolazak u Beč. Bilo je prelijepo. U mjesecu travnju voditelji sekcije pjesnika Antun Mihaljević i Stjepan Glavaš gosti su u vrtiću u D. Motičini na poziv odgajateljice, gdje su pričali dječje priče i šale. Također, bili su gosti u vrtiću povodom našeg velikog blagdana Uskrsa. Počela je sa radom i dječja plesna skupina, članovi našeg društva su dočekali kod općine članove Oldtimer kluba iz Našica, kao i njihove gošće iz Vinkovaca u gospodskim odorama – odjeći sa početka 20. st. U međuvremenu smo uspjeli dogovoriti prostoriju za naše društvo u zgradi škole tako da smo 05.05. dobili ključeve prostorije i odmah krenuli sa uređenjem. Prvo smo sve očistili i pospremali krš, a zatim prišli krećenju, farbanju lamperije, osposobili i stavili u funkciju struju i sanitarni čvor, kao i popravak stolarije. Zahvaljujemo gospodinu Draženu Batrac, Zlatku Kolarić, gosp. Salaj  i mladom gospodinu Matiji Štefančiću što su sve poslove odradili volonterski ili uz minimalnu naknadu. Naravno mi smo platili materijal.29.05. pjevali smo misu u našoj crkvi, slikali se, a drugi dan smo priključili telefon. Najviše hvala načelniku općine Željku Kovačeviću, koji je svesrdno pomogao. Stalnim radom našu prostoriju smo popunjavali i opremali, pa smo svu našu opremu koju smo imali u zgradi općine preselili i namjestili u novi prostor. Namjestili smo i ukrasili etno sobu. Zahvaljujemo udruzi umirovljenika na stolovima i stolicama i klupama koje su nam ustupili na korištenje. 30.06 župan Osječko – baranjske županije Vladimir Šišljagić službeno je otvorio prostor što nam je bila iznimna čast. Također, članovi društva popratili su otvorenje izložbe motičkih umjetnika u zgradi škole povodom Dana općine( svirači, plesači i ostali).
izvor27_2_4a
U sklopu Dana općine Donja Motičina imali smo izložbu i prodaju suvenira, a svirači su popratili fišijadu koju je organizirao DVD Donja Motičina. 3.7. održana je Smotra folklora na kojoj je sudjelovalo osam društava sa nama, a posebno nam je bilo drago što smo za goste imali, doduše nenajavljeno, gotovo su najavili u zadnji čas KUD “Branimir” iz Benkovca. Moram naglasiti da je što se smotre tiče sve odrađeno vrhunski, svatko je odradio svoj dio posla za koji je bio zadužen na što sam posebno ponosan. Svi znamo koliko je to velik organizacijski posao, ali eto još jednom smo dokazali da znamo i možemo odraditi sve ono što je potrebno i što se traži od nas. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovom projektu i dali smo svoj doprinos u organizaciji ove smotre. Zahvala i gospodinu Goranu Cvijetović na šatoru – malom, koji je ustupio besplatno. Na upravnom odboru donesena je odluka da20.07., dan osnivanja naše udruge, bude i dan susreta svih naših članova tradicionalno i ubuduće svake godine. Tako da smo taj dan našeg društva obilježili na ribnjaku, kod našeg dopredsjednika Stanka Kusturića. Bilo je lijepo i dobro smo se zabavili zajedno sa našim gostima. Početkom osmog mjeseca snimili smo jednu emisiju za Osječku tv- snimano je na ribnjacima i vinogradima, kao i naša etno soba i prostor oko crkve.
izvor27_2_6a
20.08. održali smo u Našicama za TZ grada Našica Slavonsku večer sa svim pratećim sadržajima koji uz sam naziv imena večeri idu. Također smo11.09. kod nas u Motičini održali Motičku ljetnu noć na igralištu. Bilo je takmičenje u kuhanju čobanca između svih udruga i društava u općini. Prvo mjesto ukuhanju čobanca osvojili su kuhari iz nogometnog kluba “Motičina”. Nogometaši su nagrađeni sa jednim lijepim kotlićem. Ovo je prilika da se zahvalim lovačkim društvima “Zec” i “Jelen” na sponzorstvu mesa divljači za ovo takmičenje kao i firmi”Hana” d.d.” Našice, kao i drugim osobama i pojedincima, koji su pomogli u organizaciji Motičke ljetne noći.
izvor27_2_5a
Također smo odradili nastupe u Jakšiću i Velimirovcu na smotrama, a svirači su svirali na godišnjem okupljanju planinara u vinogradu Feravina povodom Dana berbi grožđa. Uveličali smo 1.10 obilježavanje odlaska motičkih dragovoljaca u Vukovar svojim nastupom. Od sredine desetog mjeseca kada nas napušta određeni broj plesača, članica našeg društva, da tako kažem “A” sastava i dolaskom mladih djevojaka u isti cijelo vrijeme do božićnog koncerta radili smo na što boljoj pripremi koreografija. Zapravo smo to vrijeme iskoristili i za pregrupiranje i nešto drugačiju organizaciju unutar društva, jer bilo je pokušaja, moram to otvoreno reći destabilizacije društva, tu nas napuštaju i tri voditeljice dječje plesne skupine iz samo njima znanim razlozima. No, mi smo nastavili raditi po zacrtanom planu koji je bio pred nama i nismo se dali smesti i uvući u nešto što bi nam štetilo.26.12 održali smo prekrasan božićni koncert na kojem su sudjelovale sve sekcije društva. To je bio naš dar našem selu i općini povodom božićnih i novogodišnjih blagdana. Na kraju godine za članove  društva, koji su to htjeli organiziran je i doček Nove godine 2012. u prostorijama društva.
PLAN RADA HKD “IZVOR” DONJA MOTIČINA ZA 2012. GODINU
–       OBILJEŽAVANJE BLAGDANA SVETOG VINKA O OCENJIVANJE VINA – MOTIČKO VINCE 2012.
–        SUDJELOVANJE NA PROMOCIJAMA KNJIGA I HUMANITARNI KONCERT
–        PRIKUPLJANJE ČLANARINE?        PRIKUPLJANJE DOBROVOLJNIH PRILOGA
–        PRIKUPLJANJE SREDSTAVA OD SPONZORA I DONATORA ( ZAMOLBE I NATJEČAJI)
–        ORGANIZACIJA SMOTRE FOLKLORA?        ORGANIZACIJA MOTIČKE LJETNE NOĆI
–        ORGANIZACIJA NASUTUPA I GOSTOVANJA U DOMOVINI I INOZEMSTVU
–        KUPOVINA NOVIH INSTRUMENATA I MATERIJALA ZA ISTE
–        KOMPLETIRANJE I IZRADA NOVIH NOŠNJI 
–        NABAVKA NOVOG RAZGLASA I INFORMATIČKE OPREME
–        SUDJELOVANJE NA SVIM OBLJETNICAMA OPĆINE DONJA MOTIČINA
–        SURADNJA SA SVIM UDRUGAMA OPĆINE DONJA MOTIČINA
–        ODRŽAVANJE REDOVITIH PROBI RADI ŠTO BOLJE PREZENTACIJE NAŠEG DRUŠTVA NA NASTUPIMA
–        SURADNJA SA OSTALIM KUDOVIMA IZ BLIŽE I ŠIRE OKOLICE
–        BRIGA O SVIM SEKCIJAMA DRUŠTVA
–        REDOVITO ODRŽAVANJE SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA

Pročitajte još