Našice – Problem na novoj zaobilaznici

zaobilaznica26_11_1a

Prije nešto više od godinu dana započela je gradnja nove zaobilazne ceste Vukojevci, Našice, Velimirovac. Cesta koja bi znatno rasteretila promet teških kamiona koji su vozili starom zaobilaznicom, jednim dijelom Našica i Markovca veliko je i sretno rješenje koje Našičani, a i svi u blizini sa zebnjom iščekuju. Nažalost, kao i u svakom ovako velikom i hvale vrijednom projektu dolazi do problema, jer se uvijek naiđe na određene probleme. Ovoga puta pozvala nas je gospođa Marica Andrašek, kojoj je ova zaobilaznica donijela do sada samo glavobolje, te joj znatno otežava život.

zaobilaznica26_11_2a

„Kao građanka sam zadovoljna cestom, ali kao žiteljica upravo tog područja pored zaobilaznice, tj. prva susjeda, nezadovoljna sam neriješenim imovinsko-pravnim odnosima. Imam dokumente u kojima stoji kako neke stvari koje su provedene nisu u redu, jer po projektu gradnje ulaze u dio moje parcele. Pokušali su problem riješiti i s bočnim izlazom, gdje se također ulazi u moj posjed, ali niti to nije sretno rješenje pošto su tu postavljeni zvučni zidovi. Međutim, oni su napravljeni tako da se sijeku, te više nemaju namijenjenu funkciju, pa će buka biti i dalje jako velika.

zaobilaznica26_11_3a

Problem je također u tome što uz veliki uspon izlazimo na vrlo prometnu državnu cestu i time se svakodnevno izlažemo pogibelji. Ni auti ne mogu izaći s prilaza. O našem slučaju sam najprije obavijestila našu gradsku upravu u općini, i to više puta, ali svaki put su rekli da tu oni ništa ne mogu. Čak nas je obišao i župan Vladimir Šišljagić, koji je samo mogao zaključiti kako smo jednostavno zazidani, te da kada padne kiša biti će velikih problema, jer smo u rupi. Posebno sam bila kod gradonačelnika Našica Krešimira Žagara koji nas je nakon toga vrlo brzo posjetio te nakon što je uvidio u čemu je problem obećao kako će učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se ova situacija riješila na obostrano zadovoljstvo.

zaobilaznica26_11_4a

Došla je i policija, koju smo sami zvali, pošto su nam na prilaz navezli kamenje od kojeg nisam mogla izaći iz kuće. Nažalost, niti oni nisu mogli puno učiniti. Dogodilo se i to da sam svoj auto parkirala na vlastiti kolni prilaz kako na njega ne bi opet mogli navesti kamenje, međutim taj put su meni pozvali policiju. Radnici su me zamolili da njihovim nadzornicima objasnim kako ne želim maknuti auto, te da oni ne mogu raditi na tom dijelu, što sam i učinila. To objašnjavanje je trajalo tri sata.

zaobilaznica26_11_6a

Dogodila se i situacija da sam jednom četiri dana čuvala svoj posjed, ne mičući se od kuće, a četvrti dan sam sina odvezla u bolnicu, da bi mi u roku od 15 minuta onemogućili prilaz vlastitoj kući. Pri tome je mi je slomljen i ispušni sustav na autu kada sam pokušala ući u kuću jer je nagib prevelik. ‟

Šteta je da se nailazi na ovakve probleme, pošto bi ova komplikacija mogla ići u nedogled, a to nikome ne odgovara, pa nam je gđa. Andrašek objasnila kakvo rješenje ona predlaže.

zaobilaznica26_11_7a

zaobilaznica26_11_5a„Dala sam prijedlog nadzornim inženjerima Hrvatskih cesta da povučemo sadašnju tužbu, te krenemo u novu nagodbu, jer u prvotnoj nagodbi nije bilo riječi o tome da ćemo izlaziti kroz zvučne zidove, da će cesta biti u visini krova moje garaže, te da će sprijeda biti viša od moje ograde. Predložila sam da se ponovno nagodimo, da se izlaz napravi iza zvučnih zidova, ali uz obeštećenje, pošto ulaze na moj posjed. Čak su nam popucali i temelji kuće od tih radova. Ponudili su mi 17.153,50 kn, što, da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Namjeravam i dalje ustrajati na svome, makar morala stajati na vlastitoj ogradi i ispred bagera.‟

Kada smo za kraj za komentar upitali i gdina. Andrašeka, on je, iznemogao od silnog prepucavanja, imao za reći samo jednu rečenicu: „Prema meni sigurnost prometa na ovoj obilaznici što se tiče nas je na zadnjem mjestu, i ništa više neću reći.‟

Nadamo se kako će se uz jedan dobar razgovor sve strane napokon dogovoriti te da će cesta koja je svima nama koji tu živimo vrlo važna uskoro doći u svoju završnu fazu kada ćemo svi mi uživati u miru od teških kamiona i velikog prometa koji je do sada bio.

Pročitajte još