Našice – Natjecanje u orijentacijskom trčanju

trcanje23_4_1a

Udruga Izbor iz Šećerane i Orijentacijski klub „Sova“ iz Šećerane, organizirati će natjecanje u orijentacijskom trčanju 28. i 29. travnja 2012. godine, pod nazivom „II Otvoreno prvenstvo Slavonije i Baranje“. Prvoga dana sa početkom u 11,00 sati održati će se utrka Našičkim parkom, a sa početkom u 17,00 sati započeti će start ulicama Beloga Manastira. Drugoga dana prvi start je predviđen u 10,00 sati na terenima Banske kose, tzv. Baranjske planine, nedaleko naselja Popovac u Baranji. 

Orijentacija je olimpijski sport i rekreativna aktivnost koja omogućava aktivan boravak i kretanje u prirodi tijekom čitave godine mladima, starima, rekreativnicima i vrhunskim takmičarima, bez obzira na spol i uzrast. Za bavljenje ovim sportom nije potrebna skupa oprema. Osnovna saznanja se dobiju na tečajevima i početnim školama, a zatim se kasnije usavršavaju i uvježbavaju kroz takmičenja i redovni trening. Sliči sve popularnijem trekingu, sa kraćim stazama i više natjecateljskog naglaska.

Orijentacija je porijeklom skandinavski sport, jako raširen, popularan i prihvaćen kao obiteljski sport. Zbog pravila o podijeli kategorija po spolu i dobi, prihvatljiv je za školski, ali i za veteranski, te rekreativni dio poklonika. Također se razlikuju ambiciozniji od amatera, te je to razlog prihvaćenosti kod Skandinavaca, jer su staze podijeljene po tehničkoj težini i uglavnom se planiraju staze koje se mogu prijeći za 30 minuta trčeći ili 60-90 minuta bržeg hoda ( za srednje staze). Zbog boravka u prirodi i mogućnosti druženja čitave obitelji orijentacijski sport se proširio po ostatku Europe i ostatka svijeta, tako da se jednom godišnje održava najveće orijentacijsko natjecanje, O-Ringen, u Švedskoj gdje nastupi od 20 do 30 tisuća natjecatelja, o čemu se možete informirati na adresi:

U zadnje ste vrijeme svjedoci sve popularnijih raznolikih pustolovnih sportova i aktivnosti u prirodi, te interesa koji se širi među mladima i starima za navedenim aktivnostima, zdravom životu i boravku u prirodi, nasuprot boravku u stanu ili kući uz kompjutor ili TV. Stoga, mi Vam nudimo nešto što uključuje sve pozitivno od nabrojanog.

http://www.udruga-izbor.hr/orienteering/ – info o „II OTVORENOM PRVENSTVO SLAVONIJE I BARANJE“

Pročitajte još