Našice – Upozoravajuća akcija policije i povećana kontrola prometa zbog nadolazećeg Vinceva

policija18_1_1a

Policijski službenici Policije u zajednici, Policijske postaje Našice u suradnji sa Odsjekom za prevenciju PU osječko-baranjske 20.1.2012. godine (petak) održati će upozoravajuću akciju u mjestu Valenovac, nedaleko vinogradarskog predjela Božilovac. U akciji će biti dijeljeni promotivni leci pod nazivom „Vinskom cestom, ali ne s više od 0,5 ‰“, a biti će provedena povodom obilježavanja dana vina – Vincekovog i u sklopu preventivnog projekta pod nazivom “Blagdani bez alkohola“. Svake godine 22. siječnja vinari i vinogradari povodom blagdana organiziraju blagoslov vinograda, natjecanje u rezidbi vinove loze, kušanje i ocjenjivanje vina, izložbe slika te različiti glazbeni događaji.

Ovakve proslave znatno znaju povećati rizik od prometnih nesreća pa je ovo bila prava prilika za upozoriti vozače da su se dužni pridržavati zakonskih odredaba o alkoholu.

policija18_1_3a

Napominjemo kako se 22. siječnja 2010. godine na području Policijske uprave osječko-baranjske dogodilo devet prometnih nesreća od kojih pet s ozlijeđenim osobama i četiri s materijalnom štetom, dok je istoga dana 2011. godine dogodilo dvije prometne nesreće od kojih jedna sa povrijeđenom osobom a jedna sa materijalnom štetom. U prometnim nesrećama ozlijeđeno je ukupno sedam osoba od kojih je jedna zadobila teže tjelesne ozljede.

Svrha preventivnog projekta “Blagdani bez alkohola” je ukazati građanima, a posebice vozačima u prometu na potrebu odgovornog i savjesnog ponašanja u prometu, čime bi se doprinijelo sigurnosti svih sudionika u prometu, a ne samo vozača.

Posebna zadaća preventivnog projekta je ukazati na štetnost konzumiranja alkohola i smanjenje stradavanja osoba u prometu.

policija18_1_2a 

Isto tako u vremenu od 21.01. do 23.1.2012. godine povodom narodnog običaja obilaska vinograda (“Sveti Vinko”) poučena iz prethodnih godina prometna policija upozorava sve na povećanje sudionika u prometu koji konzumiraju alkoholna pića.  Svakako je za napomenuti kako je alkohol jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća u cestovnom prometu.

Zbog toga a u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti na cestama, policija će provoditi pojačan nadzor sudionika u cestovnom prometu uspostavom više kontrolnih punktova.

Iz policijske postaje Našice upućuje se apel svim vozačima da ukoliko bi konzumirali alkoholna pića, a čija bi koncentracija bila izvan dozvoljene (0,50g/kg), da u tom slučaju ne upravljaju osobnim automobilom, već da za prijevoz organiziraju osobe koje nisu konzumirale alkohola pića, kako bi se izbjegle moguće neželjene posljedice, a isto tako i neželjene sankcije.

policija18_1_4a

Pročitajte još