NAJAVA – 5. Dan slovačkog filma u Našicama

slovaci16_4_1a

19. travnja, u zajedničkoj organizaciji Središnje knjižnice Slovaka u RH pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice i Matice slovačke Našice, održat će se 5. Dan slovačkog filma u Našicama. Riječ je o manifestaciji koja građanima slovačkog govornog područja s prostora Našica, Jelisavca i Markovca predstavlja najznačajnija djela slovačke kinematografije. Od 2008. godine, kada je ovaj festival održan prvi puta, do danas, na Danima slovačkog filma prikazano je ukupno 10 filmova. Ove godine, u prostoru Doma kulture Našice, bit će prikazan dvodijelni slovački igrani film iz 1962., Jánošík.

O liku slovačkog legendarnog junaka Juraja Jánošíka snimljeno je i napisano više filmskih, glazbenih i literarnih djela. Film iz 1962. smatra se kultnim, režirao ga je Paľo Bielik (koji je i sam odigrao ulogu Jánošíka u filmu iz 1935.), a podijeljen je na dvije cjeline – prvu koji opisuje djetinjstvo i odrastanje Jánošíkovo na pozadini gospodarsko-socijalnih prilika toga vremena, i drugu koja prikazuje njegov kratak razbojnički život i smrt s nepunih 25 godina. Film traje 160 minuta, ali vremensku zahtjevnost nadoknađuju kvalitetan prikaz socijalne pozadine i razloga zbog kojih se Jánošík odlučio za ovakvu sudbinu, kao i povremeno romantiziran, ali vjeran i autentičan prikaz života u Slovačkoj s kraja 17. stoljeća.

Povodom pete obljetnice Dana slovačkog filma u Našicama, Središnja knjižnica Slovaka pripremila je letak na hrvatskom jeziku NAJPOZNATIJA SLOVAČKA LEGENDA – JURO JÁNOŠÍK, u kojoj će posjetitelji pronaći sve informacije vezane uz ovaj legendarni lik često nazivan i slovačkim Robinom Hoodom.

slovaci16_4_2a

(Tekst&Foto: Ružica Vinčak)

Pročitajte još