Našice – Vatrogasna vježba i vježba intervencije u zaštiti okoliša pogona “Beničanci”

vjezba10_11_1a

Jučer su pripadnici DVD-a Našice u suradnji sa DVD-om Donji Miholjac i DVD-om Beničanci sudjelovali u vatrogasnoj vježbi na pogonu Beničanci. Ovom vježbom se provjeravao sustav zaštite od ekoloških akcidenata i zaštite od požara na samom pogonu. Moralo se utvrditi kako funkcionira organiziranost u takvim slučajevima, kakva je opremljenost i osposobljenost svih radnika koji su sudjelovali u jučerašnjoj vježbi, te i sam uvid u suradnju sa spomenutim DVD društvima.

Sama vježba je održana na rijeci Vučici kod cijevnog mosta otpremnog 8″ naftovoda MS Števkovica – OS Beničanci koja je potencijalno i je najveća opasnost za obližnji ekosustav.

{gallery}Slike_tekstovi/2012/11mjesec/10/v1{/gallery}

Vježba se sastojala od toga da je za vrijeme prve smjene došlo do dojave o pojavi naftne mrlje na rijeci Vučici kod spomenutog cijevnog mosta. U tom trenutku, obustavljena je otprema nafte otpremnim naftovodom, te je daljnjim očevidom utvrđeno propuštanje naftovoda. Odmah nakon toga pozvana su vatrogasna društva, postrojbe za spašavanje i operatori kako bi se mjesto što brže saniralo te tako zaustavilo ekološko zagađenje. Postrojbe su vrlo brzo ustanovile na rijeci Vučici gdje je potrebno postaviti umjetne brane te su nakon postavljanja pristupili sanaciji onečišćenog područja.

vjezba10_11_2aMeđu ostalim nešto je o samoj vježbi rekao i Renato Ott Specijalist za zaštitu. “Prema planu vatrogasnih vježbi INA d.d. pogona Beničanci svakih dvije godine održavaju se vatrogasne vježbe i vježbe intervencije zaštite okoliša. Sudionici u vježbi su bili radnici pogona Beničanci, profesionalni vatrogasci pogona Beničanci, dobrovoljna vatrogasna društva s kojima INA ima sklopljeni ugovor DVD Donji Miholjac, DVD Beničanci i DVD Našice. Vježba je pokazala spremnost zaposlenika INE i vatrogasnih postrojbi, odnosno da svojom opremom spriječe moguće onečišćenje vodotoka i prostora kod naftovoda. Prije 11 godina ovakva stvar se i dogodila na istoj rijeci i na istom naftovodu samo na drugoj lokaciji. Od tada su uložena velika sredstva u nabavku opreme unutar INE, educirani su ljudi, postoje određeni zakonom propisani planovi te je za to i potrebna posebna oprema koju mi danas posjedujemo. Isto tako putem računala postoji praćenje naftovoda tj tlaka u cijevima, odnosno količine protoka tako da se odmah može znati ukoliko nešto nije u redu. Zadnja vježba u možda čak većem broju nego danas bila je u mjesecu svibnju na objektu otpremne stanice Beničanci. To je naš centralni objekat za proizvodnju, otpremu i sabiranje nafte i odatle se nafta transportira što cisternama a što naftovodima prema dalje. Broj vježbi ovisi od događaja tokom godine, o određenim planovima, financijskim sredstvima i slično. Uglavnom dva do tri puta godišnje vježbe se održavaju sa navedenim vatrogasnim društvima kada su u pitanju različite teme na različitim lokacijama. Morate znati kako na ovom području imamo preko 360 bušotina, nekoliko velikih objekata, nekoliko tisuća kilometara cjevovoda i plinovoda. Mi ljude upoznajemo sa kompletnim načinom proizvodnje da mogu intervenirati na pravi način u što kraćem vremenu” – rekao je za kraj Renato Ott.

{module Adsense – Slika – kocka} {module Adsense – Slika – kocka}

Pročitajte još