I Našičani u knjizi "Slavonski strip crtači"

Udruga ljubitelja stripa STRIPOS uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske izdala je knjigu "Slavonski strip crtači"

Udruga ljubitelja stripa STRIPOS uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske izdala je knjigu “Slavonski strip crtači“. Knjiga sadrži biografije i po jednu ili dvije table stripa 70 slavonskih crtača kroz povijest.  Materijali su skupljani 3 godine u arhivima u regiji. Knjiga ima 92 strane i u tvrdom je uvezu, a  predstavlja legende hrvatskog stripa, od njegovih začetaka od prije 2.svjetskog rata, zatim  uspješnog razdoblja u NDH, preko Andrije Maurovića i Waltera Neugebauera, sve do poslijeratnih vremena do novijeg razdoblja i poznatih strip-crtača kao što su Krešimir Zimonić (rođeni Đurđenovčanin) ili vinkovčanin Dubravko Mataković.

{module adsense}

Među slavonskim strip-crtačima nalaze se i trojica autora iz Našica: Zdravko Vukić, Hrvoje Šleder i Danko Malek. Njihovi su radovi bili predstavljeni i na istoimenim izložbama slavonskih strip crtača, od Osijeka , Našica do Vukovara i drugih gradova u Slavoniji. Ovaj našički trojac uređivao je nekad u Našicama popularni strip-magazin VITEZ, koji se spominje u nekoliko tekstova u knjizi, kao jedan od strip-magazina koji su u Slavoniji izlazili devedesetih godina. Kako saznajemo od glavnog urednika strip-magazina “Vitez”, Zdravka Vukića, postoji inicijativa i mogućnost da se posebno izdanje “Viteza” pojavi slijedeće godine,kada će se navršiti 20. godina od prvog broja ovog strip magazina, na koje su se čitatelji u Našicama ali i šire mogli podsjetiti u posljednjem broju našičkih novina “Slavonsko oko“.

album10_10_3aa

album10_10_2

Pročitajte još