Našice – Započeo međunarodni tečaj o obrazovanju mladih o poduzetništvu kroz EU projekte

projekt2
projekt2

U Našicama je jučer započeo tečaj obrazovanja mladih u domeni poduzetništva u organizaciji Udruge mladih UM Našice kroz projekt ”Mali poduzetnički koraci za veliki uspjeh” iz programa za obrazovanje Erasmus+ koji je financiran od strane Europske unije.

Sedmodnevni tečaj, međunarodnog karaktera namijenjen je mladima koji rade s mladima te volonterima u udrugama mladih s ciljem da prošire  i razmjene znanja i iskustva o poduzetništvu te podijele osobni stavovi i prakse. Svrha tečaja je da se potakne sudjelovanje mladih u pokretanju vlastitog posla te da se potakne kreativnost, konkurentnost i osjećaj inicijative prema samozapošljavanju kroz stvaranje malog ili mikro poduzeća. U sklopu otvorenja tečaja, predstavnike organizatora, sve sudionike i predavače pozdravio je gradonačelnik Krešimir Žagar te pri tom naglasio važnost obrazovanja mladih i sudjelovanje u EU projektima.

projekt4

„Iznenađuje me svaki dan koliko zapravo imamo mladih koji su spremni odgovoriti na izazove Europske unije i osmisliti zanimljiv projekt. Prvo, sebi osmisliti život i dobro se zabaviti, a drugo kroz svoje znanje i iskustvo ostvariti si plaću, a možda čak u budućnosti i posao. Dovesti tridesetak mladih iz istočne Europe u Našice svakako je pohvalno. Polaznici neće samo otići novim iskustvom i znanjem, već i obogaćeni upoznavanjem grada. Dakle, i na ovaj način može se umrežavati i širiti ona topla i lijepa priča o našemu gradu”– izjavio je gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar.

Tečaj pohađa skupina od 36 polaznika iz Hrvatske, Austrije, Bugarske, Kosova, Njemačke i Srbije, pod vodstvom predavača, predsjednice Udruge mladih UM Našice Lidije Kopecki, asistentica Katedre za ekonomiku i management gospodarskih subjekata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Osijek Tihane Koprivnjak i Petre Mezulić te studenta istoimene Katedre Filipa Turjaka.   

projekt1Tečajem se želi pridonijeti borbi protiv visoke nezaposlenosti mladih u Europskoj uniji te poticanju i širenju europskog duha.

„Ovo je internacionalni projekt za obrazovanje i međukulturalnu suradnju mladih kojim zapravo pokušavamo dodati dodatne vrijednosti koje bi mogle mlade spojiti u europskom duhu dijeljenja vrijednosti, ali isto tako educirati o bitnim temama koje pokreću mlade, a poduzetništvo je trenutno in. Moramo naći nove načine kako ćemo surađivati i kako ćemo sami sebe obrazovati da imamo neka nova iskustva i nove opcije. Isto tako tečaju će se, između ostalog,  raspravljati o motivaciji, poticaju i ublažavanju straha od neuspjeha te razvoju poduzetničkih vještina“ – rekla je predsjednica Udruge mladih UM Našice Lidija Kopecki.

 

Pročitajte još