Izbjegnite trovanje hranom ljeti

Zbog visokih temperatura, često velike vlažnosti i brže kvarljivosti hrane, ljeti češće dolazi do trovanja hranom i crijevnih infekcija.

Meso, mliječni proizvodi, jaja, mesne prerađevine, riba i druga morska hrana podložna su kvarljivosti ljeti. Nakon unošenja pokvarene namirnice javljaju se mučnina, povraćanje, dijareja a moguća je i visoka temperatura, glavobolja te grčevi u trbuhu. Donosimo vam nekoliko savjeta kako izbjeći moguću zarazu.

Pravilno čuvanje i način pripreme hrane

Kako bi izbjegli trovanje hranom, vrlo je važna termička obrada namirnica. Tijekom pripreme određene hrane, pridržavajte se preporučenih temperatura jer se dobrom termičkom obradom uništavaju štetne bakterije. Prilikom pripreme hrane potrebno se pridržavati higijenskih mjera, prati ruke, radne površine, pribor potreban za pripremu namirnica…

Lako kvarljive namirnice pohranite u hladnjak sukladno deklaraciji na proizvodu. Pazite na temperaturu na kojoj čuvate hranu. Provjerite radi li hladnjak na optimalnoj temperaturi, osobito kao je pun namirnica ili ga često otvarate. Potrebno je voditi računa i o roku trajanja, posebice kad se pakiranje prvi puta otvori, ne smijete prekoračiti preporučeno vrijeme, želite li zadržati zdravstveno ispravne namirnice. Namirnice koje ne pohranjujete u hladnjaku držite na suhom te u dobro zatvorenim prostorima.

Pročitajte još