Našice će dobiti novi centar za djecu, mlade i obitelj

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek kupio je kuću u Našicama gdje je u planu otvaranje savjetovališta za obitelji, poludnevni boravak za djecu s problemima u ponašanju te posebno prilagođen prostor za osobe s invaliditetom i posebnim potrebama.

Kako je rekao Tomislav Ramljak, voditelj i jedan od osnivača Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, uvidjeli su da grad Našice ima potrebe i zaslužuje jedan prostor za djecu, mlade i za obitelj. “Prošle godine smo u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Našice kupili ovu nekretninu i u planu je izgradnja jednog objekta koji će biti namijenjen djeci i mladima. Ono što je najbitnije je da ćemo ovdje pokušati organizirati jedan mali volonterski centar, pokušat ćemo biti toplo i ugodno mjesto za okupljanje za savjetovanje, pomoć, edukacije, za sve ono što danas jednoj modernoj obitelji i djeci treba.” – rekao je Ramljak te naglasio kako će Našice dobiti jedan kreativan, moderan i kvalitetan prostor koji i zaslužuje.

Centar postoji već 14 godina, a unazad pet godina, kako navode, razmišljali su na koji način proširiti svoju djelatnost jer su dotad radili s djecom s problemima u ponašanju kroz poludnevni boravak koji je započeo u Osijeku, a zatim su ga proširili po ostalim slavonskim gradovima. Suradnica i socijalna pedagoginja Tena Zalović navela je kako je njihov posao prepoznati djecu u riziku i kako se ne bi razvili nekakvi daljnji problemi, problemi s mentalnim zdravljem, problemi s ponašanjem, uključuje ih se u njihove programe. Najobuhvatniji program je poludnevni boravak gdje se osim obrazovnog rada, pomoći u učenju, instrukcije, pisanje domaće zadaće i slično, radi se i s njihovim obiteljima, radi se na ispunjavanju i slobodnog vremena djeci na kvalitetan način te se pomaže djeci u svim životnim područjima. To rade stručne osobe, uglavnom odgajatelji  koji su ujedno i psiholozi te socijalni pedagozi.

Svakodnevno rade sa stotinjak djece s problemima u ponašanju u pet slavonskih županija. U Našicama su prisutni od 2016. godine s poludnevnim boravkom za djecu u riziku u OŠ Dore Pejačević Našice gdje je maksimalan kapacitet 12 djece. Pošto usluga nije bila dostupna za sve građane, razmišljalo se da se taj prostor izmjesti. “Ova nekretnina se danas čisti, uslijedit će rušenje i zatim izgradnja novog objekta gdje će u novi poludnevni boravak moći ići učenici ne samo OŠ Dore Pejačević Našice već i učenici OŠ kralja Tomislava Našice te učenici srednje škole ukoliko bude potrebno.” – rekao je Ramljak.

Čišćenju i pripremanju kuće za rušenje pridružili su se i volonteri Udruge Otvoreno srce koji će dobiti jednu prostoriju, a ona će biti namijenjena za volonterske radove s osobama s Downovim sindromom. Kako je rekla Socijalna pedagoginja Zalović, istražili su koji su još programi potrebni u Našicama te su uvidjeli kako su to programi koji ciljaju na djecu s invaliditetom, odnosno za djecu s posebnim potrebama. U Našicama Centar zapošljava već jednog stručnog djelatnika psihologa, a u novim prostorima bit će prisutan i socijalni pedagog. “Kao Organizacija Civilnog društva zapošljavamo 22 stručna djelatnika prema tome mislim da i grad i županija trebaju prepoznati snagu civilnog društva koji je generator zapošljavanja. Ove godine smo u šestom mjesecu potpisali ugovor te se u Osijeku gradi Centar i prostor od 800 kvadrata koji je isključivo financiran sredstvima Europske unije tako da će Slavonija dobiti jedan najmoderniji centar za djecu, mlade i obitelj.” – rekao je Ramljak te naglasio kako se nada da će radovi biti gotovi tijekom iduće godine što ovisi o financijskim sredstvima. Pošto se sve u Našicama financira iz vlastitih sredstava, pozvao je sve građane, tvrtke, grad Našice i Osječko – baranjsku županiju da pomognu u financiranju jer grad Našice zaslužuje jedan ovakav prostor.

Akciji čišćenja budućeg centra podržali su i mnogobrojni volonteri Udruge Otvoreno srce. “Ovdje smo se zapravo solidarizirali i otvorili svoje ruke i srca, baš kao što kaže ime naše udruge. Velik broj volontera moći ćemo, nakon edukacija i usmjeravanja, dovesti u njihov prostor, gdje će moći raditi i volontirati s osobama s Downovim sindromom. Zahvalan sam Tomislavu Ramljaku, Teni Zalović i njihovim suradnicima što su došli u Našice. Ovo će biti jedan veliki doprinos gradu na način da će roditelji moći dovesti djecu ovamo na poludnevni boravak gdje će se s njima konstruktivno raditi, odmaknuti se od tehnologije, socijalno se približiti i napraviti konkretna inkluzija između svih mladih učenika i učenika s poteškoćama te nas koji se svakodnevno trudimo boriti i raditi u srednjoj školi.” – rekao je predsjednik udruge Anđelko Cvijetović te je naglasio kako ova lokacija čini savršeni ambijent i prostor između OŠ Dore Pejačević, OŠ kralja Tomislava i SŠ Isidora Kršnjavoga Našice koju pohađaju brojna djeca.

 

Jedna od volonterki Laura Ivanović Martić izjavila je kako je u udruzi od prvog razreda srednje škole, odnosno sad već pet godina. “Volontiranje mi stvarno puno znači za neki moj dobar osjećaj jer znam da radim nešto dobro za društvo. Drago mi je da se pokreće još jedna inicijativa koja će pomoći našičkoj djeci i ljudima koji se na bilo koji način žele uključiti i pomoći.” – rekla je volonterka.

 

Marija Kozlevčar Božičanin volonterka je u više udruga. “Volontiram već nekoliko godina u više udruga. Ovdje sam se pridružila jer mislim da je cilj vrijedan, donijet će nešto novo gradu Našicama te pomoći djeci kojoj je ta pomoć potrebna. Volontiranje meni znači osjećaj pripadnosti zajednici te se pomažući osjećam korisno.” – izjavila je volonterka Marija.

 

Tena Zalović izrazila je oduševljenje što su se volonteri uključili u ovakvom velikom broju. Kako navodi, javili su se za pomoć profesoru Cvijetoviću i njegovoj udruzi Otvoreno srce. On je okupio 20-tak volontera, a uz njih su se uključili i našički vatrogasci, lovačko društvo, Grad Našice, Našički park te se na kraju svima zahvalila.

Pročitajte još