Nakon tri godine stanke održana 10. Geometrijska škola Stanka Bilinskog

 

Deseta po redu geometrijska škola Stanka Bilinskog održala se u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga u organizaciji SŠ Isidora Kršnjavoga Našice te uz potporu Zavičajnog muzeja Našice i Udruge za hrvatsku povjesnicu Našice dok su pokrovitelji škole Grad Našice i dr. sc. Vanda Bilinski, kći Stanka Bilinskog. Ova škola nosi ime po matematičaru i akademiku rođenog u Našicama upravo na današnji dan, a rođendan dijeli s još jednim našičkim velikanom – Isidorom Kršnjavim.

Treba napomenuti kako se posljednja Geometrijska škola održala 2019. godine te je uslijedila stanka od tri godine zbog svima nam znane situacije s koronavirusom. Na samom početku okupljene su s poviješću Geometrijske škole upoznale profesorice Nikolina Pavlović i Barabara Knežević, a ispred aktiva profesora matematike kao jednih od organizatora.

„Jako smo zadovoljni odazivom nastavnika i predavača, te, naravno, učenika s obzirom da posljednje tri godine nismo bili u mogućnosti organizirati Geometrijsku školu. Tako nam se odazvao profesor Mirko Polonijo koji je jedan od osnivača ove škole, profesorica Darija Marković s odjela za matematiku Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te naše kolegice, profesorice iz OŠ Dore Pejačević, slavonskobrodske srednje škole te kolegice iz elektrotehničke i prometne škole Osijek.” – izjavila je profesorica Kovačević.

Predstavnici organizatora su položili cvijeće pred bistu Stanka Bilinskog

Maturant Andro Puhanić je ukratko predstavio život i djelo Isidora Kršnjavog, a profesorica Darija Lozić na klaviru je izvela nekoliko skladbi Frederica Chopina te Dore Pejačević, najpoznatije našičanke i prve europske skladateljice.

Školu su otvorili ravnatelj našičke srednje škole Željko Filjak te gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba koji su u svom govoru pozdravili sudionike te su istaknuli važnost održavanja Geometrijske škole. Nakon uvodnog predavanja kojeg je održao prof.dr.sc. Mirko Polonijo predstavnici organizatora su položili cvijeće pred biste Stanka Bilinskog i Isidora Kršnjavoga.

Pročitajte još