Najava 3. Memorijalnog ultramaratona „Od velikog do malog Vukovara“

U organizaciji URT „Nexe Team“ iz Našica, Općine Sunja, Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata općine Sunja, Grada Našica, Grada Vukovara, županije Osječko – baranjske i MORH-a od 19.06.2020 do 21.06.2020. održat će se 3. Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“ u duljini od 305 km i trajanju od 37 sati. Isti ultramaraton trebao je biti održan u ožujku 2020. godine, ali je zbog pandemije koronavirusa morao biti odgođen Početak ultramaratona bio bi u Gradu heroju Vukovaru dana 19.06.2020. godine u 21,00 sati a cilj u mjestu Sunja 21.06.2020. godine u 12,00 sati.

Ovom projektu pridružile su se :

  • Osječko – baranjska županija i grad Našice ,
  • Vukovarsko srijemska županija i grad Vukovar,
  • Virovitičko podravska županija i općina Voćin,
  • Požeško – Slavonska županija i grad Pakrac
  • Sisačko – moslavačka županija i gradovi Sisak, Kutina, Popovača i općina Sunja.

Cilj utrke je zapaliti svijeću i ‘svjetlo Vukovara’ donijeti u Sunju, te utrkom kao i prošle godine ponovno spojiti ova dva mjesta. Ultramaraton će se trčati bez odmora, štafetno, a trčat će pedesetak maratonca. Svakih pola sata izmjenjivat će se jedan trkač, a njemu će se slobodno priključivati građani u mjestima kroz koje će ultramaraton prolaziti.

Start je u Vukovaru, a utrka se nastavlja kroz: Čepin, Našice, Mikleuš, Voćin, Pakrac, Kutinu, Sisak i završava u Sunji dok će jedan biciklist provesti cijelu dionicu obuhvaćajući Orahovicu, Slatinu, Viroviticu, Grubišno Polje te se s ultramaratoncima „spojiti“ na ulazu u Sisak. U Sunji će se održati prigodan program i druženje..

Sunju, mjesto 27 kilometara udaljenom od Siska, mnogi su zbog hrabrosti i ustrajnosti branitelja tijekom Domovinskog rata nazivali „malim Vukovarom“. Sunja nikada nije „pala“, izdržala je četverogodišnju agresiju te dovršetak rata dočekala u cijelosti razorena, baš poput Vukovara. Jedan od legendarnih branitelja Vukovara bio je i zagrebački glumac Sven Lasta, koji je napisao 1992. godine čuvenu pjesmu ‘Piše Sunja Vukovaru’.

Maratonci svojim trčanjem evociraju uspomene koje promiču Domoljubne i sportskih vrijednosti gdje se istodobno prisjećaju presudnih trenutaka Domovinskog rata, te žrtava iznimno hrabrih ljudi koji su položili život za očuvanje hrvatske slobode. Na ovom najvećem štafetnom ultramaratonu sudjelovat će 50-tak ultramaratonaca iz cijele hrvatske među kojima će biti hrvatski dragovoljci, djelatnici MUP-a, pripadnici hrvatske kopnene vojske, vatrogasci, sportaši i domoljubi.

Pročitajte još